Οι φυσικές δεξαμενές νερού που συναντάμε σήμερα στα βουνά της Αίγινας, ξεδίψαγαν παλαιότερα τους Αιγινήτες και κα΄λυπταν τις ανάγκες ύδρευσης των χωραφιών αλλά και των ζώων τους. Στα βουνά της Αίγινας συναντάμε πλήθος από τέτοιες δεξαμενές που άλλοτε έχουν στα τοιχώματα τους πέτρες και κάποιες φορές περιστοιχίζονται από βράχια. Η επιστημονική τους ονομασίας είναι "ομβροδέχτες" διότι συνέλεγαν τα νερά της βροχής που κι αυτή σπάνιζε στην Αίγινα.
Οι παλαιοί λοιπόν Αιγινήτες προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό για τις ανα΄γκε ςτων χωραφιών, των ζώων αλλά και του σπιτιου τους κατασκεύαζαν εάν δεν έβρισκαν έτοιμες από τη φύση τέτοιες αποθηκευτικές δεξαμενές. Δείγματα σοφής οικιακής οικονομίας. Στη συνέχεια παράλληλα με τα λιγοστά πηγάδια δημιουργούσαν δίπλα στα σπιτικά τους στέρνες στις οποίες αποθήκευαν το νερό της βροχής.
Το πρόβλημα λοιπόν του νερού είναι παμπάλαιο στην Αίγινα γι αυτό ο κάθε Αιγινήτης θα πρέπει να βρει τρόπους εξξοικονόμησης αυτού του τόσου ακριβού εισαγόμενου αγαθού. Μήπως ήρθε λοιπόν ο καιρός να επιστρέψουμε στις στέρνες;
Περισσότερα στοιχεία μπορεί κάποιος να διαβάσει στην εργασία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας με τίτλο : "Οι ομβροδέχτες της Αίγινας" που έχει εκδοθεί από το βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".
Οι φωτογραφίες είναι του Ασπέ Κουλόν.