Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δ' Κυριακή των Νηστειών - Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος


   Η Εκκλησία μας την  Τέταρτη Κυριακή των Νηστειών προβάλλει μια μεγάλη ασκητική μορφή με βαθιά Θεολογική γνώση, τον Άγιο Ιωάννη  της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης αναχώρησε από πολύ μικρή ηλικία για το Θεοβάδιστο  Όρος  του Σινά με  σκοπό να επιδοθεί στην άσκηση. Εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στον  πνευματικό πατέρα και δάσκαλο του και απαρνήθηκε πλήρως το ίδιον θέλημα. Ενέκρωσε σε τέτοιο σημείο τους λογισμούς και τα πάθη του σαν να ήθελε να πεθάνει. Ζούσε με βαθιά ταπείνωση σαν να είχε αληθινά μια  ψυχή χωρίς ανθρώπινη όρεξη, λόγο και θέληση. Αφού λοιπόν έζησε με αυτόν τον τρόπο δεκαεννιά  χρόνια και στολίστηκε με τη μεγάλη αρετή της υποταγής, ανεχώρησε προς Κύριον ο πνευματικός του πατέρας και προστάτης, ο οποίος είχε οδηγήσει τον Ιωάννη σε τέτοια Αγία και θεάρεστη κατάσταση. Μετά την ταφή του πνευματικού του πατέρα, οπλισμένος με τις ευχές και τις παραγγελίες του, επιδίδεται στην ησυχία και την άσκηση σε ένα μεμονωμένο κελί σε μια τοποθεσία που λέγεται Θολά, ασκητεύοντας σαράντα ολόκληρα χρόνια.
   Με  τη μεγάλη άσκηση νίκησε πλήθος παθών και απέκτησε πάρα πολλές αρετές, χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός επιβραβεύοντας την άπειρη αγάπη του και αφοσίωσή του εις Αυτόν.
   Έγινε  οδηγός πολλών μοναχών στην ασκητική κατά Θεόν ζωή, συνέγραψε  δε προς βοήθεια των μοναχών αλλά  και κάθε χριστιανού την ονομαστή «Κλίμακα των αρετών»  την οποία πρέπει  να βαδίσει κάθε άνθρωπος που  επιθυμεί να κερδίσει τον ουρανό. Η κλίμακα αυτή αποτελείται από τριάντα σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβει ο κάθε χριστιανός για να κερδίσει την ουράνιο βασιλεία. Από το περίφημο αυτό έργο του πήρε και την επωνυμία: «Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος».