Η μοναδική φωτογραφία που ανέδειξε στο διαδίκτυο η κ.Μαίρη Κουκούλη και αποτυπώνει την αισθητική του σημείου εκείνου του λιμανιού της Αίγινας που πλέον αποκαλούμε "παλιά προβλήτα", μας υπενθυμίζει πόσο σήμερα εμείς έχουμε υποβαθμίσει έναν χώρο που κάποτε ήταν η "πύλη της Αίγινας".
Στο σημείο αυτό έδεναν όλα τα πλοία της γραμμής αλλά και παλαιότερα τα καΐκια που μετέφεραν τους επιβάτες από και προς τον Πειραιά. Η προβλήτα αυτή ήταν χώρος επιβίβασης και αποβίβασης, αναχώρησης και άφιξης. Κόσμος πολύς συγκεντρωνόταν για να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες, χαμάληδες, αχθοφόροι, αμαξάδες, ή καροτσέρηδες, άνθρωποι που έψαχναν για μεροκάματο, μικροπωλητές.
Σημείο αναφοράς περιφραγμένο από κάγκελα για την τάξη και την ασφάλεια των επιβατών, με ταμπέλες που ανέγραφαν τα δρομολόγια των πλοίων αλλά και με το φυλάκιο του αξιωματικού του Λιμενικού.
Απέναντι τα περίφημα καφενεία όπως του "Καραγιάννη" με τα αμυγδαλωτά ή του "Σακιώτη" με τις χρωματιστές τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα απλωμένα στο δρόμο, τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία.
Αργότερα εκεί θα δέσουν - για την ακρίβεια λίγο πιό πέρα - και τα πρώτα μικρά φέρυ - μπωτ καθώς και τα μεγαλύτερα όπως το "Αίγινα" , το "Αφαία" , το "Ελλάς".
Όλα αυτά έδιναν το ρυθμό της ζωής στο λιμάνι που η κίνηση περιστρεφόταν γύρω από την παλιά προβλήτα.
Σήμερα ο χώρος έχει στερηθεί την παλιά του αίγλη. Κάποιες γλάστρες με αφρόντιστα λουλούδια, κακόγουστες πινακίδες, ένα καρτοτηλέφωνο που δεν χρησιμοποιείται, κάποια φωτιστικά και γύρω από την προβλήτα να δένουν καΐκια ή σκάφη αναψυχής καθώς και το πλοίο της γραμμής του Αγκιστρίου. Τίποτε δεν υπάρχει που να θυμίζει εκείνες τις εποχές, την ιστορία του χώρου αλλά κυρίως την αισθητική που καθόριζαν οι περίτεχνες σιδεριές και τα φωτιστικά.
Σήμερα επειδή πολύ συχνά ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις, θα ήταν σκόπιμο να τύχει της προσοχής μας και να γίνουν ενέργειες αναβάθμισης του. Πρωτοβουλίες και ιδέες που να αναδείξουν αυτό το σημείο του λιμανιού που κάποτε ήταν "η πύλη της Αίγινας" και που για το λόγο αυτό πολλοί ζωγράφοι το απεικόνισαν στα έργα τους. Μη ξεχνάμε επίσης ότι οι περισσότερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Αίγινα έχουν σκηνές κυρίως από την παλιά προβλήτα.