Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Η θηριώδης τεχνική του κ. Π. Φιλιππίδη στον "Ηλίθιο"

 Ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 3  Ιουνίου οι παραστάσεις  του "Ηλίθιου" του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η παράσταση  που έκανε πρεμιέρα στις 13 Απριλίου σημείωσε  τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία με ένα  κοινό να προσπαθεί με αγωνία να εξασφαλίσει εισιτήριο.
  Πολλοί λόγοι εκτόξευσαν την παράσταση  που  από τις πρώτες ημέρες κέρδισε  το κοινό. Το κλασσικό και αξεπέραστο κείμενο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα ευτύχησε στα χέρια  του σκηνοθέτη Νίκου Διαμαντή και υπηρετήθηκε από έναν  πανάξιο θίασο με  κορυφαίο ερμηνευτή στο ρόλο του πρίγκηπα Μίσκιν,  τον εξαιρετικό κ. Πέτρο Φιλιππίδη  στο ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας.
   Απόσπασμα από  το πρόγραμμα  της παράστασης:
Αναζητώντας  την έμπνευση στο χιονισμένο  τοπίο της Ελβετίας και πιεζόμενος από ένα ασφυκτικό συμβόλαιο που του υπαγόρευσε η οικονομική του στενότητα, ο Ντιστογιέβσκι συνέλαβε και έπλασε την εικόνα ενός ήρωα που η πολυπλοκότητα του δεν είχε και δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια λογοτεχνία.
  Ο πρίγκιπας Μίσκιν ο ήρωας του βιβλίου, μέσα  στον πρωτογονισμό και την αφέλεια του, αδυνατεί να κατανοήσει πως η αιτία της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι απείρως πιό περίπλοκη και ποικίλη από κάθε μεταγενέστερη ερμηνεία ή αίσθηση. Πλησιάζει  τους πάντες με αγαθοσύνη και χαμόγελο ακόμη κι όταν η συμπεριφορά  του γίνεται αιτία πικρόχολων αστείων ή συγκαταβατικών σχολίων. Η άνευ  ορίων ανεκτικότητα για τα βάσανα των άλλων πάει χέρι - χέρι με  το αίσθημα  της ασημαντότητας και της ανεπάρκειάς του. Ο κόσμος τον υποδέχεται με την υποψία πως είναι είτε μηχανοράφος είτε ηλίθιος. Διαρκώς έχει τη βεβαιότητα πως κερδίζει φίλους εκεί που μόνο εχθρούς και αρνητές συναντά. Κι αν, ως ένα βαθμό, το καταφέρνει, η αφέλεια και το πείσμα ενός άντρα που έχει ένα ζωτικό μήνυμα να παραδώσει στις επόμενες γενιές μέσω της Ορθόδοξης πίστης και της ρώσικης σκέψης, γρήγορα  τον οδηγούν στην παραφροσύνη και το χάος. Η φωνή του Μίσκιν, αλλά και το δόγμα, αυθάδες και περίεργο, είναι του Ντοστογιέβσκι. Στην ουσία, πρόκειται για το πίστεύω του ίδιου του συγγραφέα. Είναι η φωνή του ανθρώπου πριν την πτώση"...... (Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης)

  Για όσους έχουν παρακολουθήσει τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη σε παραστάσεις όπως: "Ο θάνατος  του Εμποράκου", "Χάρολντ και Μωντ", "Αμερικάνικος βούβαλος" κ.αλ. δεν ξαφνιάζονται από τη μεστή ερμηνεία  του ηθοποιού που για άλλη μια  φορά ξεδιπλώνει το σπάνιο ταλέντο  του έχοντας ως όχημα το σπουδαίο κείμενο και συνοδοιπόρο ένα συνεπή σκηνοθέτη. Η τεχνική  του, η πειθαρχία του, η απλότητα, οι κινήσεις, οι παύσεις, η εσωτερικότητα έρχονται να κτίσουν μια ερμηνεία που θα θυμόμαστε για χρόνια. Ο κ. Πέτρος Φιλιππίδης πρόσθεσε στο μακρύ βιογραφικό του ένα πολύτιμο και λαμπερό πετράδι.
   Συγχρόνως ευτύχησε να πλαισιώνεται από αξιόλογους εργάτες  της τέχνης  του θεάτρου. Τον βετεράνο και ευγενή κ. Γιώργο Κωνσταντίνου, τον στιβαρό κ.Γιάννη Στάνκογλου, τον δυναμικό και παραμβατικό κ. Ιωάννη Παπαζήση, την ακριβή κ. Γιώτα Φέστα, την ευαίσθητη κ. Λένα Παπαληγούρα, τη δυναμική κ. Μαρία Κίτσου, τους εξαιρετικούς κ. Στάθη Μαντζώρο, Γιώργο Δεπάστα, Χάρη Χιώτη.

 Η μετάφραση και η διασκευή είναι των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, η σκηνοθεσία  του Νίκου Διαμαντή, τα σκηνικά κοστούμια της Λίλης Πεζανού, η Μουσική του Μίνου Μάτσα, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, η κίνηση του Γιάννη Παπλέ, η δημιουργία των βίντεο της Χρυσούλας Κοροβέση. Βοηθοί σκηνοθέτες οι Ειρήνη Μαργαρίτη και ο Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης.

  Η παράσταση αυτή δεν ήταν απλά μια ακόμα επιτυχημένη παράσταση  του φετινού χειμώνα αλλά ίσως από τις κορυφαίες που απήλαυσε το θεατρόφιλο κοινό.

Οι φωτογραφίες  από  την παράσταση είναι από τα site : ert.gr e- daily fthis.gr