Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Σχολείο πήρε το όνομα του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη  Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετονομάζεται το Γυμνάσιο Ωρεών σε Γυμνάσιο Ωρεών - «Άγιος Ιάκωβος, ο εν Ευβοία», μετά από σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης..
Ο Γέροντας κοιμήθηκε στὶς 21 Νοεμβρίου τοῦ 1991, σὲ ἡλικία ἑβδομήντα ἑνὸς ἐτῶν, ἀνήμερα τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῶν Εἰσοδίων τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

   Η  παρουσία  και η προσφορά  του γέροντα Ιάκωβου ήταν μεγάλη στο νησί της Ευβοίας και κυρίως στην περιοχή της Βόρειας  Εύβοιας. Οι κάτοικοι  των περιοχών και οι αμέτρητοι προσκυνητές  της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ  έχουν να  θυμούνται  το καθαρό πρόσωπο του Αγίου, τις πνευματικές  του νουθεσίες, τον λόγο του και την εν γένει  πολιτεία  του. Λογικό λοιπόν  να προχωρούν σε μια  τέτοια απόφαση  με την οποία  δεν χαρίζεται ένα  όνομα  σε ένα σχολείο, αλλά  προβάλεται  ένα πρότυπο  ζωής  στους  νέους μαθητές και στις μαθήτριες του  συγκεκριμένου  σχολείου.

Ἡ ἐπίσημη ἁγιοκατάταξη - ἀναγραφὴ στὸ Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοῦ Γέροντος Ἰακώβου ́γινε ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως στὶς 27 Νοεμβρίου 2017.
Ἡ μνήμη του ὁρίστηκε νὰ τελεῖται στὶς 22 Νοεμβρίου ἑκάστου ́τους .

    Φωτογραφία  από τη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  Ιστιαίας  - Αιδηψού για τη λήψη της  σχετικής απόφασης
   Πληροφορίες και  φωτογραφίες από τον εκπαιδευτικό  ιστότοπο: esos.gr

Να  σημειώσουμε ότι δεν είναι  το πρώτο σχολείο που φέρει όνομα Αγίου. Μην ξεχνάμε ότι το ΕΠΑΛ  Αίγινας φέρει  το όνομα : "Άγιος Νεκτάριος".