Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Κάποτε στα Λουτρά της Σουβάλας.

 Από  το πλούσιο φωτογραφικό της αρχείο η  κ. Τζένη Παπανικολάου, ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα  στο Fb την παραπάνω σπάνια  φωτογραφία.
  Τα  Λουτρά  της Σουβάλας λοιπόν σε μέρες και εποχές  μεγάλης δόξας. Όταν τα προτιμούσαν πολλοί συντοπίτες μας αλλά και Πειραιώτες και Αθηναίοι  για θεραπευτικούς λόγους, ενώ πολλοί  κάτοικοι  της  Αίγινας  επέλεγαν  την παραλία  τους  για  τα  θαλάσσια μπάνια  τους. 
Το  εικονιζόμενο  κτίριο  φιλοξενούσε  τις εγκαταστάσεις  των "θερμών λουτρών",  η γύρω περιοχή χωρίς ίχνος  οικοδόμησης, οι πλαγιές και οι λόφοι  εντελώς γυμνοί. Με  την πάροδο  των δεκαετιών θα  εμφανιστούν  τα πρώτα ενοικιαζόμενα  δωμάτια  στην περιοχή, το παλιό  ξενοδοχείο, το θερινό σινεμά  και τα πρώτα εξοχικά σπίτια. Είναι η εποχή με  τη συχνή δρομολόγηση μικρών πλοίων  από Πειραιά  προς  Σουβάλα με τα αξέχαστα "Έλενα" , "Μαρίνα", "Εριέττα" κ. αλ.

   Τα  "θέρμα" όπως τα έλεγαν  οι παλαιότεροι Αιγινήτες αποτελούσαν ένα  από τα  ξεχωριστά σημεία  της Αίγινας με μεγάλη  προβολή  που συγκέντρωναν  πλήθος  επισκεπτών.

Οι εποχές όμως άλλαξαν. Τα  "λουτρά"  μαράζωσαν, ενώ  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.
Οι προτεραιότητες για  την τοπική ανάπτυξη ήταν άλλες!!!
Ωστόσο  οι παλιές  φωτογραφίες  δεν μας προσφέρουν μόνο νοσταλγία αλλά  μας  υπογραμμίζουν και  τις χαμένες  ευκαιρίες  για  το νησί μας.

Για  την ιστορία  των "Λουτρών" της Σουβάλας  υπάρχει παλαιότερη  σημείωση μας. Αναζητήστε  την!