Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

"Η Παναγία των Παρισίων" στις φλόγες

 

   Μεγάλη Δευτέρα για  την Καθολική Εκκλησία  η χθεσινή ημέρα,  η οποία μεταβλήθηκε σε ημέρα άφατου θρήνου για τους κατοίκους  του Παρισιού.
 Οι θλιβερές εικόνες της φλεγόμενης  "Παναγίας  των Παρισίων" είναι  το πρώτο θέμα  σε όλα  τα ειδησεογραφικά μέσα. Ένα μνημείο  της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς  παραδόθηκε στις φλόγες. Η θλίψη στη Γαλλία και ιδιαίτερα στο Παρίσι είναι αβάσταχτη.




Ο διασημότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο και ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του Παρισιού και της Γαλλίας άρχισε να κατασκευάζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1272. 
Βρίσκουμε συνολικά 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας μέσα στο ναό (γλυπτά, ζωγραφιές, βιτρό).
Το κόσμημα αυτό της γοτθικής αρχιτεκτονικής έχει συνολική επιφάνεια 4.800 τετραγωνικά μέτρα, 130 μέτρα μήκος, 48 φάρδος, 35 ύψος και μπορεί να χωρέσει 6.000 ανθρώπους! 13 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τον καθεδρικό ναό (30.000 με 50.000 επισκέπτες την ημέρα)!

Το 1831 ο Victor Hugo δημοσιεύει το μυθιστόρημά του με τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων» που γνωρίζει τεράστια επιτυχία-είμαι σίγουρη ότι θυμάσαι την ιστορία της Εσμεράλδας και του Κουασιμόδου!

Μέσα στον καθεδρικό ναό οι πιστοί έψαλαν δύο φορές τον ύμνο Te Deum, μία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μία στο τέλος του Δευτέρου προκειμένου να ευχαριστήσουν το Θεό για τη λήξη τους.