Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η "ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ" στην πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Στα πλαίσια  του εορτασμού για  τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται στον Πύργο του Μάρκελου η ομαδική εικαστική έκθεση "ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ" σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου, του Δήμου Αίγινας και της ΚΕΔΑ.

Η  "ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ" εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι  στη Σκιάθο παρουσία της προέδρου της επιτροπής "ΕΛΛΑΔΑ 2021" κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.  Την επιμέλεια  της έκθεσης έχει κάνει η κ. Ίρις Κρητικού η οποία χθες Πέμπτη 28 Οκτωβρίου το απόγευμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιδέα και φιλοσοφία της έκθεσης και την πορεία  της.
Η  έκθεση  μεταφέρθηκε από τη Σκιάθο στην Αίγινα όπου θα παρουσιάζεται μέχρι  τις 21 Νοεμβρίου καθημερινά και ώρες 11.00 - 14.00 (Σάββατο - Κυριακή) το πρωί και 17.30 - 20.30  το απόγευμα καθημερινά. Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου  και ώρα  12.00  θα γίνει η εορτή των εγκαινίων.
Η  έκθεση αναφέρεται στην Πρώτη Σημαία που υφάνθηκε στη Σκιάθο και υψώθηκε κατά  την έναρξη της Επανάστασης στο νησί από τον οπλαρχηγό Γιάννη Σταθά και Νικοτσάρα. Μνημονεύεται πως στην κήρυξη της Επανάστασης ήταν παρόν και ο Θ. Κολοκοτρώνης, όλοι τους κατατρεγμένοι από τους Τούρκους είχαν καταφύγει στη Σκιάθο.
Τους επισκέπτες της έκθεσης καλωσορίζει η δεκάμετρη σημαία που έχει κρεμαστεί από την οροφή του Πύργου και αποτελεί έργο από υφάσματα τριών γενεών. Δημιουργία  του Νίκου Κόνιαρη και Σταυρούλας Βαβαλέα.
Τέλος στους τρεις χώρους της έκθεσης φιλοξενούνται 40 έργα εικαστικών  που δουλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξ αποστάσεως.