Ένας από τους πιο γνωστούς μαθητές του Χριστού και Απόστολος της Εκκλησίας, ο Θωμάς, εορτάζει στις 6 Οκτωβρίου. Ο Απόστολος Θωμάς έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων χριστιανών για την "απιστία" του, τη δυσκολία του να πιστέψει όσα οι υπόλοιποι μαθητές του διηγούνται για τον Αναστημένο Ιησού.
Η σκηνή της ψηλάφισης των πληγών του Κυρίου από το μαθητή Του Θωμά και την ομολογία της πίστεως του τελευταίου: "Ο Κύριος μου και ο Θεός μου", είναι επίσης από τις πιο γνωστές στην ιστορία της Εκκλησίας. Η εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού στους μαθητές και στον Θωμά, ο οποίος απουσίαζε από προηγούμενη εμφάνιση του Χριστού, είναι μια από τις πρώτες εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάσταση. Πολύ ιδιαίτερο γεγονός από τη στιγμή που ο Θωμάς δέχεται την πρόσκληση του Χριστού να ψηλαφήσει τις πληγές και να βεβαιωθεί για την αλήθεια της Αναστάσεως.
Ο Θωμάς έχοντας εμπειρία της Αναστάσεως κηρύττει το λόγο του Ευαγγελίου στην Ανατολή και φθάνει μέχρι την Ινδία όπου βρίσκει μαρτυρικό τέλος. Η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου.
Στο Λιβάδι της Αίγινας συναντάμε το καλαίσθητο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά που πραγματικά αποτελεί ένα κόσμημα αλλά και ένα παράδειγμα σεβασμού της λαϊκής αρχιτεκτονικής και μαστοριάς. Με περισσή φροντίδα μεράκι και αγάπη ο παλαιότερος εφημέριος της ενορίας των Αιγινητών Αγίων π. Ιωάννης Βλάχος με συμπαραστάτες το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τους ενορίτες, αναστήλωσαν το κτίριο, το συντήρησαν εσωτερικά και εξωτερικά σεβόμενοι το αρχικό του σχέδιο.
Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να διακρίνει από την παρακάτω φωτογραφία, το εκκλησάκι αυτό ήταν μικρότερο και έχει δεχτεί προσθήκη νέου κτίσματος στη δυτική του πλευρά, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συναντάμε πολύ συχνά σε εκκλησάκια της Αιγινήτικης υπαίθρου.
Ο μικρός αυτός ναός βρίσκεται στο προαύλιο του ενοριακού ναού της Σύναξης των Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι. Εορτάζει την Κυριακή του Θωμά. Στη συνείδηση όμως του κόσμου έχει γραφεί ότι ο μεγάλος ναός είναι του Αγίου Θωμά, με αποτέλεσμα λίγοι να γνωρίζουν την ύπαρξη του ναϋδρίου και την πραγματική ονομασία του μεγάλου ναού.
Ας απολαύσουμε μερικές όψεις από το εσωτερικό του ναού έτσι όπως τις κατέγραψε ο κ. Χρήστος Νεστορίδης και μας τις έστειλε.