Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο Άγιος Ευθύμιος στην Παλαιά Χώρα.

                                

Φωτογραφία  της  κ.Καλλιρρόης Μπέση

Εορτάζει σήμερα  20  Ιανουαρίου το πολύπαθο εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου στην Παλαιά Χώρα. Χάρη στις ευεργετικές αποφάσεις και παρεμβάσεις της Αρχαιολογίας ο ναός γλύτωσε την κατάρρευση. Τα τοιχώματα αλλά κυρίως η οροφή είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.


   Σήμερα  η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ενδεχομένως γρήγορα θα  αποκατασταθεί.

Ο Άγιος  Ευθύμιος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκκλησία   της  Παλαιάς  Χώρας. Καταρχήν ήταν  «δίδυμος ναός», είχε  δύο  κλίτη -  δύο  εσωτερικούς  χώρους  για να είναι  πιο  κατανοητό. Σήμερα  το δεξιό κλίτος  έχει καταρρεύσει  και έχει  απομείνει  μόνο η κόγχη  του ιερού.

Στο εσωτερικό  του εναπομείναντος ναού υπήρχαν αγιογραφίες.  Κάποιες  έχουν καλυφθεί με ασβέστη, κάποιες  άλλες έχουν καταστραφεί  εντελώς.

Την  τελευταία  φορά που επισκεφθήκαμε  το ναό, το  κτίσμα  ήταν σε  τραγική κατάσταση  με ανοιγμένη  σε  πολλά  σημεία την οροφή του αλλά  και στο δάπεδο  πολλές πλάκες είχαν αποκολληθεί.

Σήμερα   στο ναό  έχουν  τοποθετηθεί  στηρίγματα, ενώ  δεν είναι πλέον επισκέψιμος λόγω  των εργασιών  που γίνονται. 

Σύμφωνα  με τον ιστορικό και συγγραφέα  κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο  ο ναός του Αγίου Ευθυμίου ήταν καθολικό μικρού  μοναστηριού  της Παλαιάς Χώρας.

Ο Άγιος Ευθύμιος είναι από τα πιο  κοντινά  εκκλησάκια που μπορεί ο  επισκέπτης  να δει  ακολουθώντας  το  μονοπάτι  -7- που  οδηγεί  προς τον Άγιο  Στέφανο. Ο Άγιος Ευθύμιος   είναι  στη δυτική  πλευρά  του λόφου  και  γειτονεύει με  την εκκλησία  του Προδρόμου.
Φωτογραφίες  του κ.Νεκτάριου  Κουκούλη