Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Στα Οχυρά. Μια σταλαγματιά νεότερης ιστορίας για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Ο  τόπος είναι σιωπηλός, αλλά δεν έχει σταματήσει να μιλά. Να μαρτυρεί την ιστορία  της νεότερης Αίγινας, της νεότερης Ελλάδας. Σχεδόν ενενήντα χρόνια πριν κατασκευάστηκαν τα Ναυτικά Οχυρά  της Πέρδικας και της Βαγίας ενταγμένα στην αμυντική γραμμή και θωράκιση της  Ελλάδας απέναντι στον εχθρό που ήταν έξω από την πόρτα.

Τα απομεινάρια μιας εποχής, τα τσιμεντένια οχυρά , πολυβολεία, οι υπόγειες στοές, το παρατηρητήριο στην κορυφή της Μονής αδιάψευστοι μάρτυρες μιας σημαντικής ιστορικής σελίδας που επίμονα κάποιοι θέλουν να ξεχνούν και να επιμένουν να την .... αλλάξουν, αλλάζοντας τη χρήση της γης στο όνομα μιας φαραωνικής αξιοποίησης.
Για άλλη μια φορά επισκεφθήκαμε το χώρο των Οχυρών της Πέρδικας στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών. Η σιωπή του χώρου, η γαλήνη και ηρεμία  της θάλασσας και των αντικρινών στεριών σαγηνεύει και ξεκουράζει το μάτι.
Μια ξενάγηση σε χώρους που ακόμα ουσιαστικά παραμένουν άγνωστοι στο πλατύ κοινό, πέρα από έναν απλό περίπατο που προσφέρουν. Πίσω από τα τσιμέντα των πολυβολείων και μέσα από τις γκρεμισμένες στοές, υπάρχει η ιστορία. Η ιστορία του τόπου μας.