Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Η Αγία Γαβριηλία στην Αίγινα.

Ήταν το 1992  όταν η μοναχή Γαβριηλία έφευγε  για πάντα από την Αίγινα. Είχε ζήσει τα δύο τελευταία της χρόνια  στο νησί φιλοξενούμενη στα κελάκια  της Αγίας Σκέπης,  του καθίσματος  της Ιεράς Μονής  του Αγίου Νεκταρίου, στο μέσον της διαδρομής από το μοναστήρι προς την Παλαιά Χώρα.

Τα δύο αυτά χρόνια η μοναχή Γαβριηλία δέχθηκε πλήθος επισκεπτών επωνύμων και ανωνύμων με  τους οποίους είχε γόνιμες συζητήσεις με αναφορές στα χρόνια  της ιεραποστολικής της δράσης.

Ταλαιπωρημένη από την αρρώστεια η Γαβριηλία φεύγει από την Αίγινα με προορισμό την Αθήνα όπου έμελλε  να εισαχθεί στο Νοσοκομείο. Φτάνοντας στα ξερονήσια των Λαουσών γύρισε, κοίταξε την Αίγινα που αγάπησε, την αποχαιρέτισε και την ευλόγησε.
Θυμηθήκαμε αυτά  τα στοιχεία , παρακολουθώντας τις λατρευτικές εκδηλώσεις  στην Λέρο, όπου και ο τάφος της, με αφορμή την αγιοκατάταξη της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η  Αγία Γαβριηλία προστίθεται πλέον στο μεγάλο κατάλογο  των Αγίων που με την παρουσία τους στην Αίγινα ευλόγησαν το νησί μας.