Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο που συνυπογράφουν άνθρωποι που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το Θέατρο είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε ερασιτεχνικό μέσα από ομάδες που έχουν επιδείξει έργο.
" Τους τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη χρήση των Δημοτικών αιθουσών από ιδιώτες, φορείς, συλλόγους, σωματεία, ομάδες, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της ΚΕΔΑ που καθορίζουν χρηματικό ποσό για τη παραχώρηση και χρήση των αιθουσών από τους παραπάνω.
Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Αίγινας, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί μέσα σε αυτήν και αφορά τις συνθήκες δουλειάς, τις απαραίτητες υποδομές και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που καθορίζουν την ασφάλεια, την υγιεινή και την αξιοπρεπή παρουσία ανθρώπων μέσα σε αυτήν.
Ακούγονται ιδέες, κατατίθενται προτάσεις, γράφονται κείμενα. Μερικοί μιλούν για διαφυγόντα κέρδη από την μέχρι τώρα χρήση της αίθουσας, για ποσοστά επί των εισπράξεων, για καταβολή ενοικίου, για μερίδιο ευθύνης, για πρωτοβουλίες ώστε να συντηρηθεί ο χώρος. Επίσης κάποιοι φαντάζονται ότι οι θεατρικές ομάδες που χρησιμοποιούν την αίθουσα κυρίως το χειμώνα, οφείλουν τα περισσότερα γιατί εισπράττουν και τα περισσότερα είτε από τα εισιτήρια είτε από ένα κουτί που τοποθετείται στην έξοδο και στο οποίο προαιρετικά μπορεί να συνεισφέρει κάποιος θεατής.
Οι θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Αίγινα, έχουν δημιουργήσει πολιτιστικό κλίμα. Σε εθελοντική και ερασιτεχνική βάση με ευτελή μέσα, με ανύπαρκτες υποδομές, με καμία επιχορήγηση, χωρίς εισιτήριο πολλές φορές στην είσοδο, αλλά με πολύ πάθος, όρεξη, μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο.
Ανεβάζοντας έργα ρεπερτορίου, έχουν κινητοποιήσει παιδιά, νέους και ώριμους ανθρώπους. Έχουν δώσει την ευκαιρία της δημιουργίας, της συμμετοχής, της ευαισθητοποίησης, της κοινωνικοποίησης σε μεγάλο αριθμό προσώπων. Έβαλαν το θέατρο στη ζωή των Αιγινητών. Οι παραστάσεις τους συζητήθηκαν. Ξεπέρασαν τα όρια της Αίγινας. Επαινέθηκαν από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, από τους επισκέπτες και παραθεριστές του νησιού. Ο Αιγινήτης έχει το δικό του θέατρο και προσδοκά την επόμενη παράσταση κάθε ομάδας. Κάθε παράσταση είναι γεγονός και η αθρόα συμμετοχή του απλού κόσμου είναι κάτι το συγκινητικό. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για λαϊκό θέατρο.
Τι συνέβη όμως ξαφνικά; Ποιοι θέλουν να σταματήσει αυτή η πορεία και αποφασίζουν χαράτσια πολιτισμού; Με πρόφαση την συντήρηση του χώρου, τη βελτίωση των υποδομών και την αξιοπρεπή παρουσία επιχειρείται να μπει φρένο στη δημιουργία κάποιων ανθρώπων, όταν οι ίδιοι εδώ και χρόνια με τη χειρωνακτική τους εργασία, με τις παραστάσεις τους έδωσαν ζωή σε αυτόν τον χώρο, δαπάνησαν χρήματα, υλικά και αμέτρητες ώρες δουλειάς για να συνεφέρουν μια αίθουσα και να υποδεχτούν τους θεατές τους.
Σε άλλες εποχές και σε άλλους τόπους αυτές οι ομάδες θα έπρεπε να επιχορηγούνται είτε από το Δήμο είτε από την περιφέρεια. Οι εποχές όμως και οι συνθήκες είναι αντίξοες. Σε αυτές τις στιγμές που ο πολιτισμός μπορεί να θεραπεύσει τις ψυχές μας να γλυκάνει το βλέμμα μας, να λειάνει τις αντιθέσεις μας, να δώσει διέξοδο στη δημιουργία, και να φυσήξει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας εμείς κάνουμε τα πράγματα πολύπλοκα και τη ζωή μας πιο δύσκολη.
Με τις τελευταίες αποφάσεις της ΚΕΔΑ τίθεται εν αμφιβόλω η δραστηριότητα των θεατρικών ομάδων της Αίγινας, όταν δεν καθορίζονται ξεκάθαρα οι όροι, οι συνθήκες και το περιβάλλον της δράσης τους που έχει να κάνει με αυτήν καθαυτήν την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου που φιλοξενεί τη δουλειά τους.
Αντί λοιπόν να προτείνουμε ή να επιβάλλουμε εισιτήρια, ενοίκια, ποσοστά, ή μερίδια από ισχνές εισπράξεις, προτείνουμε τα παρακάτω σημεία:
· Να καθοριστεί γραπτά και ξεκάθαρα από την ΚΕΔΑ η χρήση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου από τις ομάδες μας.
· Να αποδοθεί επιτέλους το πολιτιστικό τέλος που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ύδρευσης, στον πολιτισμό. Με τα χρήματα αυτά πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μια σημαντική παρέμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Θεάτρου.
· Η καθαριότητα του χώρου μπορεί να γίνεται σε τακτά διαστήματα από τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου.
· Οι επιδιορθώσεις της αίθουσας σε ηλεκτρολογικά – υδραυλικά – ξυλουργικά θέματα μπορεί να γίνει από τους υπαλλήλους του Δήμου.
· Δεσμευόμαστε ότι μπορούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε με προσωπική εργασία στις εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης του χώρου. Κάτι που έχει γίνει επανειλημμένα μέχρι τώρα.
· Εφόσον ο χώρος αναβαθμιστεί, τότε είμαστε διατεθειμένοι όσοι από εμάς ορίζουμε εισιτήριο στην είσοδο να προσφέρουμε το 10% επί κάθε εισιτηρίου υπέρ του Θεάτρου.
Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα συμβάλει στην ομαλή συνέχιση της δημιουργική πορείας που έχει χαραχθεί εδώ και χρόνια στα θεατρικά πράγματα της Αίγινας. Και είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερα εφόσον μας ζητηθεί στη βάση της ειλικρινούς και τίμιας συμμετοχής στο χώρο.