Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το αμπέλι του Αγίου  Στην προηγούμενη ανάρτησήμας δημοσιεύσαμε τη φωτογραφία του αμπελώνα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου. Σήμερα μια που ο τρύγος καλά κρατεί πλεόν και στην Αίγινα, κρίναμε πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να κάνουμε μια μικρή αναφορά όχι μόνο στο αμπέλι της Μονής αλλά και στο πάτημ ακαι στο κρασί που παράγεται εκεί. Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το μεγάλον ενδιαφέρον του Αγίου για το περιβάλλον και η στοργή και η φροντίδα του για καθετί που ααβαφέρεται στη φύση. Το αμπέλι  της Μονής βρίσκεται στον Κοντό, αριστερά  του δρόμου  πριν ανηφορίσουμε προς την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Το αμπέλι το δώρισε στη  Μονή κάποιος ιδιώτης που λεγόταν Νικήτας. Έτσι το αμπέλι ονομάζεται «Νικήτας». Το αμπέλι αλλά  και το κρασί προοριζόταν και προορίζεται και σήμερα αποκλειστικά και μόνο  για τη  χρήση του Μοναστηριού. Το Σεπτέμβριο του 2006  η παραγωγή ήταν περίπου  δύο [2] τόνοι. Τα σταφύλια τα πατούν οι εργάτες της Μονής. Πριν πατήσουν τα  σταφύλια γίνεται αγιασμός, ενώ για σαράντα ημέρες ανάβουν καντήλι και θυμιατίζουν για 40 μέρες. Στο χώρο του πατήματος και των  βαρελιών δεν μπαίνει κανένας
  Το πάτημα και ο χώρος που βρίσκονται τα βαρέλια  του Μοναστηριού το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Άγιος. Στο  πάτημα  που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά  της  Μονής, μετά την  είσοδο.
   Τα βαρέλια τα ανοίγουν την εορτή των  Εισοδίων της Θεοτόκου [21  Νοεμβρίου]. Το κρασί για να ψηθεί καλά χρειάζεται  να φυσήξει βοριάς. Στο χώρο υπάρχουν και 2 μικρά βαρέλια για λιαστό.
Τα  4  βαρέλια έχουν το καθένα το όνομά  τους. Το πρώτο λέγεται ηγούμενος. Το δεύτερο λέγεται αρχοντάρης. Το τρίτο λέγεται οικονόμος, ενώ το τέταρτο είναι…… «ανεξάρτητο». Μέσα στα βαρέλια ρίχνουν λίγο ρετσίνι.