Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η γιορτή της Παναγίας στη Μασσαλία με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος

      Μεγάλη η τιμή της Παναγίας όπου βρίσκονται και ζουν οι Έλληνες, οι οποίοι δεν ξεχνούν τη μάνα τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η παρουσία τόσων νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων , οι οποίοι στα πλαίσια εκπαιδευτικού τους ταξιδιού στάθμευσαν στη Μασσαλία και δεν παρέλειψαν να τιμήσουν την Παναγία στον Ιστορικό εορτάζοντα ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ελληνική Παροικία της πόλης.
  
      Του κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδου Πλοιάρχου Λ.Σ.
"Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό της Μασσαλίας. Το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής  λαμπρή Πανηγυρική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιερατικού επιτρόπου Ν. Γαλλίας Αρχιμ.π. Γρηγορίου Ιωαννίδη και του συνεφημερίου π Κυρίλλου Costanza.
Ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια προσέδωσε στην εορτή η παρουσία και συμμετοχή στην πανήγυρη για πρώτη φορά, του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος με τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς των πολεμικών πλοίων Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ που κατέπλευσαν στη Μασσαλία στις 14 Αυγούστου και τους σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τους ταξιδίου.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία όπου ο εφημέριος Αρχιμ. Γρηγόριος καλωσόρισε την 100νταμελή περίπου αντιπροσωπεία του Π.Ν. και χαιρέτισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ.Στ.Γαβριήλ. Παρέστησαν ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Παπαλεονάρδος Δημοσθένης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Στ. Πεταλάς. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν βυζαντινός χορός από Αξιωματικούς Π.Ν των πλοίων. Η μέρα αυτή χαρακτηρίστηκε σημαντική για τη πόλη αφού η παρουσία του Π.Ν. θεωρήθηκε ως επιστροφή των Ελλήνων στη πόλη που θεμελίωσαν οι Φωκαείς από τη Μ.Ασία στα 600 π.Χ. Η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας τιμήθηκε από τα στρατευμένα νειάτα της Πατρίδος μας αφού Εκείνη είναι η προστάτης και έφορος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και μάλιστα σε μια πόλη που έχει μεγάλη Ελληνική ιστορία και στον Ναό όπου είδε το φώς και βαπτίσθηκε ο Μακεδονομάχος Ήρωας Παύλος Μελάς.Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής".

 με τη δεξίωση στη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ