Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Έκθεση οκογενειακών κειμηλίων στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης

  ένα εγκώμιο στην παλαιά Αίγινα

  Άνοιξε από την Παρασκευή 29 Αυγούστου η έκθεση κειμηλίων της οικογένειας Δημητρίου και Παναγιώτας Γελαδάκη, στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Χθές Σάββατο ημέρα των εγκαινίων την έκθεση επισκέφθηκαν πολλοί Αιγινήτες και παραθεριστές, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Σ. Σακιώτης, η νέα δημοτική Σύμβουλος κ. Κ. Σαλπέα, εκπαιδευτικοί και απλός κόσμος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή  - Δευτέρα και ώρες 19.00 - 21.30 μ. μ.
    Η σημερινή έκθεση είναι επανάληψη σε μικρότερο βαθμό της παλαιότερης που είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2005 και ήταν η πρώτη έκθεση που είχε οργανωθεί από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στο χώρο του. Η έκθεση εκείνη είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία με απρόσμενη προσέλευση κοινού, κάτι που οδήγησε στην παράταση του χρόνου λειτουργίας της.

  Σήμερα από τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εκθέματα, η έκθεση εστιάζει στον ρουχισμό της οικογένειας, στα χειροποίητα φορέματα, εσώρουχα, στο νυφικό, στα σκεπάσματα, στις κουβέρτες, στα μαξιλάρια αλλά και στις κουρελούδες. Πλαισιώνονται από μικρά και μεγάλα αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης, καθώς και από φωτογραφίες της οικογένειας.
   Σε ειδικό σημείο παραουσιάζονται η αφίσσα και τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων από την παλαιότερη έκθεση.
   
    Μπορεί από το 2005 μέχρι σήμερα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης να έχουν παρουσιασθεί πολλές εκθέσεις παρόμοιου και ανάλογου περιεχομένου όπως των  Αγροτικών εργαλείων, του 'Κυψελιώτικου σπιτιού", παλαιών φωτογραφιών  από τη ζωή της Κυψέλης ή τα τελευταία χρόνια οι εκθέσεις με φωτογραφίες παλαιών πλοίων, της πόλης της Αίγινας  και των Αιγινήτικων κανατιών, όμως η νοσταλγία για εκείνη την πρώτη έκθεση ήταν μεγάλη, όπως μεγάλο παρέμενε και το ενδιαφέρον πολλών φίλων να δουν την έκθεση εκείνη.
    Με  τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη του κ. Αντώνη Κατσούλη και της κ. Γιούλας Παυλινέρη που στην ιδιοκτησία τους έχουν ένα μέρος από τα κειμήλια της οικογένειας Γελαδάκη, παρουσιάζουμε σήμερα αυτήν την έκθεση με σκοπό να τη δουν όσοι αγαπούν την παλαιά Αίγινα, τον πλούτο της λαογραφίας και του τοπικού πολιτισμού μας.

   Ένα εγκώμιο στην παλαιά Αίγινα. Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γεύση από τα περασμένα της Αίγινας, την εικόνα μιας ζωής με ποιότητα, φινέτσα, αρχοντιά, ευγένεια, ομορφιά και ζεστές ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις.