Μια σπάνια προπολεμική φωτογραφία συναντήσαμε στο Ιερό Ναό του Αγίου Σώζοντος στην Πέρδικα. Είναι η φωτογραφία που απεικονίζει την απέναντι πλαγιά, εκεί που αργότερα κτίστηκαν τα Ναυτικά Οχυρά από το δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Η φωτογραφία απιεικονίζει τον παλαιό και πρώτο ναό του Αγίου Σώζοντος με πολύ κόσμο γύρω του και σημαιοστολισμένο. Πιθανότατα πρόκειται για την εορτή του ναού. Ο ναός αυτός απεικονίζεται και στη δεύτερη φωτογραφία που έχουμε ξαναδημοσιεύσει.
Ο παλαιός ναός του Αγίου Σώζοντος στη θέση των οχυρών, έτσι όπως ήταν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής πριν τον γκρεμίσουν οι κατακτητές. Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Αργύρη Φορτούνα και είχε εκτεθεί μαζί με άλλες στην έκθεση του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης τον περσινό Οκτώβριο. Στο βάθος το νησί της Μονής.
Όταν θελήσει ο επισκέπτης της Πέρδικας να αφήσει τις ταβέρνες της παραλίας και να ανηφορίσει για έναν μικρό περίπατο στον αντικρινό λόφο, τότε ανάμεσα στα οχυρά και τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις από την Γερμανική Κατοχή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι – προσκυνητάρι. Είναι το ναύδριο που σήμερα θυμίζει σε όλους την παλαιά θέση του ναού του Αγίου Σώζοντος, τον οποίο οι Γερμανοί γκρέμισαν προκειμένου να τελειοποιήσουν τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις της περιοχής που είχε πρώτος δημιουργήσει ο Ι. Μεταξάς.
Ο παλαιός ναός του Αγίου Σώζοντος [Αγίου Σώστη], βρισκόταν στο λόφο των οχυρών. Αρκετά χρόνια αφότου οι Γερμανοί τον γκρέμισαν, πληροφορούμαστε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ο κήρυξ της Αίγινας», το 1947, ότι τα σχέδια για την ανέγερση του νέου ναού είναι έτοιμα. Ο νέος ναός θα κτισθεί στην αντικρινή πλαγιά [σημερινή θέση του] γιατί η περιοχή που ήταν πριν, ήταν γεμάτη από νάρκες. Στα επόμενα τεύχη της ίδιας εφημερίδας ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 15 Ιουνίου του έτους 1950 πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του νέου ναού. Τελέσθηκε αγιασμός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Προκοπίου, ο οποίος και έθεσε το θεμέλιο λίθο, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος της Αίγινας. Αναφέρεται η παρουσία μεγάλου αριθμού προσκυνητών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Πέρδικα με τρία καίκια που γι’ αυτόν τον σκοπό προσέφεραν οι πλοιοκτήτες τους.
Φωτογραφία της Πέρδικας με τον καινούργιο σημερινό ναό να έχει αρχίσει να κτίζεται. Από το αρχείο του Γρηγόρη Συριώτη στο Fb
Η αείμνηστη ιστορικός της Αίγινας Γωγώ Κουλικούρδη αναφέρει πως ο ναός κτίστηκε στην πρώτη του θέση γιατί εκεί βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Σώζοντος. Όμως προχωρώντας τη μελέτη της , δίνει μια άλλη διάσταση και εξήγηση στην ύπαρξη ναού προς τιμήν του Αγίου Σώζοντος στην Πέρδικα , αλλά και στη μεγάλη ευλάβεια των κατοίκων προς τον Άγιο. Στην παράδοση περί ευρέσεως της εικόνας του Αγίου στην περιοχή, προσθέτει και μια άλλη εκδοχή πολύ ενδιαφέρουσα ιστορικά. Οι Περδικιώτες, οι Παχιοραχίτες, όπως και άλλοι Αιγινήτες από τα χωριά, τον καιρό της Επανάστασης του 1821 είχαν κάνει στρατιωτικά σώματα με τα οποία συμμετείχαν στον αγώνα. Το στρατιωτικό σώμα της Πέρδικας με αρχηγό τον Κυριάκο Μούρτζη πήρε μέρος στη μάχη στα Δερβενάκια εναντίον του Δράμαλη και πολέμησαν στο πλευρό του Νικηταρά. Η περιοχή που έγινε η μάχη λέγεται Άγιος Σώστης κει έχει ένα μικρό εκκλησάκι εκεί. Το άλλο στενό είναι το Αγιονόρι. Ίσως, αναφέρει η ιστορικός, ο ναός να ήταν ένα τάμα για την νίκη των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πολεμιστών της Πέρδικας στη μάχη στα Δερβενάκια.