Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Στυλιανός. Άλλη μια εορτή του Νοεμβρίου, καθώς είχαμε πει από την αρχή του μήνα, πως ο Νοέμβρης είναι κατεξοχήν ο μήνας με τις πολλές εορτές. Ο Άγιος Στυλιανός θεωρείται ο προστάτης των μικρών παιδιών και ευλαβείται ιδιαίτερα από τις μητέρες μικρών παιδιών.
Στη βόρεια ράχη του λόφου της Παλαιάς Χώρας στέκεται περήφανος αν και αποκομμένος από τα υπόλοιπα κτίσματα της Χώρας, ο Άγιος Στυλιανός.
Εντυπωσιακό κτίσμα με φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Η γενική εικόνα μπορεί να ξεγελάσει τον επισκέπτη, όμως με την είσοδο στο εσωτερικό αμέσως η πρώτη εικόνα αλλάζει.
Ο Άγιος Στυλιανός βρίσκεται σχετικά κοντά στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας. Αν ανηφορίσουμε προς τον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό και ακολουθήσουμε το μικρό μονοπάτι στα αριστερά θα συναντήσουμε την εκκλησία που είναι πνιγμένη στη βλάστηση. Ο επισκέπτης θα καθυστερήσει να μπει στο ναό, γιατί η θέα από αυτό το σημείο αυτό κόβει την ανάσα. Όλη η βόρεια πλευρά της Αίγινας απλώνεται κάτω από τα πόδια σου ενώ η ματιά χάνεται μέχρι τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Αττική.
Η είσοδος του ναού βρίσκεται στη νότια πλευρά για να είναι προφυλαγμένη από το βοριά. Στη δυτική πλευρά πάνω από το παράθυρο υπάρχει ανάγλυφος περίτεχνος σταυρός μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο στο χώρο του ναού έχουν βρεθεί αρχαία μαρμάρινα μέλη ανθρώπινου σώματος.
Το εσωτερικό του ναού είναι απογοητευτικό. Η υγρασία έχει διαπεράσει τους τοίχους. Η σκεπή είναι θολωτή και ο ναός είναι μονόχωρος. Δύο αψίδες στηρίζουν τη νότια και βόρεια πλευρά του ναού και υποβαστάζουν την οροφή. Το πάτωμα με μια φανερή κλίση προς τα νότια.
Ο ασβέστης στους τοίχους ίσως κάλυψε κάποιες αγιογραφίες που υπήρχαν.
Ο μοναχικός Άγιος Στυλιανός στο βορeιότερο σημείο του λόφου σπάνια έχει τη χαρά να δέχεται επισκέπτες διότι πολλοί αγνοούν την ύπαρξη του αλλά και από το γεγονός ότι δεν είναι ευδιάκριτος από τα βασικά μονοπάτια της Χώρας.