Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

"Αιγινήτες" : Παναγιώτης Στενάκης, επάγγελμα αγγειοπλάστης.

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος  της σειράς "Αιγινήτες"  αφιερωμένο σε έναν μεγάλο μάστορα του πηλού και της Αιγινήτικης γης, τον Παναγιώτη Στενάκη.

Η επιλογή να αφιερώσουμε  το τέταρτο τεύχος  της σειράς «Αιγινήτες» σε ένα σημαντικό πρόσωπο της περιοχής  του Βαθέος δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ο Παναγιώτης Στενάκης έρχεται από την εποχή που ακόμα  η περιοχή λεγόταν «Κοκκαλάκι» και στην οποία κατοικούσαν άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης που έδιναν τον σκληρό αλλά τίμιο αγώνα  της καθημερινής επιβίωσης, έχοντας ως αρχή τους την αξιοπρέπεια και το ήθος.

Κανατάς ο ίδιος από τους πρώτους στο νησί, καταπιάστηκε από μικρός με τον πηλό και την καλλιέργεια της γης.

Η ζωή του μα κυρίως  ο καθημερινός αγώνας αποθησαυρίζεται σε δύο κείμενα  τα οποία παραθέτουμε στις επόμενες σελίδες.

Το πρώτο είναι μια αφήγηση  την οποία κατέγραψε  η νύφη του Π. Στενάκη, αείμνηστη πλέον Μαίρη Κουνάδη – Στενάκη, η οποία με πολύ επιμονή, υπομονή και επιμέλεια κάθισε για ώρες κοντά  του και συνέλεξε μοναδικές πληροφορίες  για  τον τρόπο ζωής του, τον καθημερινό αγώνα, τα μυστικά  της δουλειάς  του, τη μέθοδο, τα εργαλεία, τις δυσκολίες.

Μέσα από την αφήγηση αυτή παρουσιάζεται παράλληλα και ο κόσμος της παλιάς αγροτικής Αίγινας που σήμερα φαντάζει  πολύ μακρινός και άγνωστος.

Η Μαίρη Κουνάδη - Στενάκη με την ιδιότητα  της εκπαιδευτικού αλλά κυρίως του ανθρώπου που υπηρέτησε  με αφοσίωση και προσήλωση την παράδοση και τον πολιτισμό  της Αίγινας, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα τόσο στα πλαίσια  του σχολείου της ή του μέλους  του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου  Κυψέλης,  και του Συλλόγου των Φίλων Ορθόδοξης Ιεραποστολής Κορέας και συνεργάτη και στελέχους  της τοπικής Εκκλησίας.

 Το κείμενο της προϊόν αυτής της αγάπης και της φροντίδας της για τον πολιτισμό της Αίγινας φανερώνει την αγωνία και τον αγώνα  της να πληροφορηθούν οι μαθητές της και οι νεότερες γενιές την προσφορά και την κατάθεση των παλαιών Αιγινητών, το ρόλο τους στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της σημερινής Αίγινας.

Ταυτόχρονα μας δίνει έναν μπούσουλα, έναν οδηγό, για τον τρόπο διάσωσης της πολύτιμης εμπειρίας  των παλαιοτέρων ανθρώπων και του πολιτισμού μας.

Μια παρακαταθήκη λοιπόν προς τους σύγχρονους  Αιγινήτες και φίλους του νησιού που αξίζει να διαβάσουμε.

Στο εξώφυλλο φωτογραφία από την περίτεχνη  σφραγίδα  με  τα αρχικά του δημιουργού του κανατιού, του αγγειοπλάστη, που έμπαινε πάνω σε κάθε κανάτι του.

κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι"