Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Πανέμορφες στολές - πανδαισία χρωμάτων και χορευτικής δεινότητας στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.

Κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί "Φεστιβάλ παραδοσιακών φορεσιών"!!! Οι στολές, που χθες το βράδυ στα πλαίσια  του Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, φόρεσαν  οι χορευτές άνδρες και γυναίκες ήταν πραγματικά έργα τέχνης. Μια πανδαισία χρωμάτων, μια ποικιλία  με ποδιές, φέσια, ζωνάρια, σιγκούνια κεντημένα στο χέρι, με προσοχή στην λεπτομέρεια, δείγματα της άφθαστης ελληνικής παράδοσης, από κεντήστρες μαστόρισσες που έχουν με μεράκι και αγάπη υφάνει και ράψει όλα αυτά τα υπέροχα στολίδια.

Με φόντο για άλλη μια χρονιά  το μνημείο  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος ο 'Καποδίστριας" με την αιγίδα και χορηγία της ΚΕΔΑ και στο οποίο συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα όλων των συλλόγων της Αίγινας, συγκέντρωσε εκατοντάδες  θεατές που παρακολούθησαν μέχρι αργά το βράδυ ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο χορούς, τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Πόντο και τη Μικρασία.

Φιλοξενούμενοι Σύλλογοι αυτοί του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αυγής" Λαγκαδά - Θεσσαλονίκης και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου ο "Παρνασσός"
Από την Αίγινα συμμετείχαν οι:

Σύλλογος Γυναικών Αίγινας - Μορφωτικός Σύλλογος ο 'Καποδίστριας" - Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης -  Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος - Μορφωτικός Σύλλογος Αγίων - Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Ασωμάτων και Κοντού, Σύλλογος Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας - Αλώνων και Μεσαγρού "Οινόη".








Οι  τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι της κ. Στέλλας Μεθενίτη.