Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Πρώτη φορά στην αυλή των "Φυλακών" Αίγινας.

Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που διάβηκαν το κατώφλι των πρώην "Φυλακών" της Αίγινας. Των φυλακών υψηλής ασφαλείας  που έκλεισαν το 1985. Αναφερόμαστε στο εμβληματικό κτίριο  του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Του μεγαλύτερου δημόσιου κτιρίου στην Ελλάδα που θεμελιώθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια για να στεγάσει τα 600  ορφανά  των αγωνιστών του πολέμου αλλά και πολλές υπηρεσίες, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, την πρώτη Βιβλιοθήκη, τα διάφορα εργαστήρια των  μαθητών, κατόπιν τη Σχολή Ευελπίδων κ.αλ.
Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 οι "Φυλακές" άνοιξαν την πύλη τους  για τα εγκαίνια  της μεγάλης έκθεσης του εικαστικού Γεωργίου Ξένου. Παράλληλα εγκαινιάστηκε μια καινούργια εποχή για το κτίριο, αυτή της εξωστρέφειας προς το κοινό και του τέλους της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

Πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν για να δουν το κτίριο, τις εγκαταστάσεις  το προαύλιο χώρο. Και  δεν είχαν άδικο!

Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις και αντίθετες απόψεις για το  τελικό αποτέλεσμα, τα υλικά, και τη νέα μορφή του κτιρίου, όμως όλοι ομολογούμε ότι μια καινούργια εποχή άνοιξε! Και αυτή είναι η εποχή της επιστροφής  του κτιρίου στη χρήση και την αξιοποίηση.





Φωτογραφίες  των  Ανέστη Κορνέζου, Στάθη Μαριάνθη, Τούλας Ζορμπά, Παναγιώτη Κασιμάκη.