Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα λιγοστά πλέον Αιγινήτικα κανάτια.

 
Μια  τέχνη που άφησε εποχή και μεγάλο όνομα για την Αίγινα. Το νησί ταυτίστηκε με τα γνωστά κανάτια τα οποία εξάγονταν και πωλούνταν στην Αθήνα  και  στον Πειραιά χαρίζοντας δροσιά  με το νερό  τους, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι γνωστοί κανατάδες δεν υπάρχουν πιά. Τα εργαστήρια  τους έκλεισαν και οι "φούρνοι" που έψηναν τον πηλό είναι πλέον σβηστοί.

Μια ολόκληρη εποχή, ένα στοιχείο πολιτισμού και τοπικής λαογραφίας μπαίνει σιγά  - σιγά στο ράφι της ιστορίας. Η τέχνη δεν συνεχίζεται.

Απομένουν μόνο λίγα κανάτια και αναφερόμαστε στα αυθεντικά να κοσμούν τα παλιά σπιτικά  της Αίγινας. Ζωγραφισμένα ή  μη μαρτυρούν μια τέχνη που άνθησε και άφησε καρπούς στην Αίγινα.




 

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Το cine Ολύμπια ... συνεχίζει.


  Οκτώβριος προχωρημένος  θα  λέγαμε  και οι κινηματογραφικές  προβολές συνεχίζονται  με μεγάλη επιτυχία στο θερινό σινεμά "Ολύμπια" στην Αίγινα προσφέροντας μια ψυχαγωγική όαση στις ακόμα καλοκαιρινές  βραδιές  της Αίγινας και συγκεντρώνοντας  τους φανατικούς σινεφίλ του νησιού.

Η φωτογραφία από την ταινία  "Στη φωτιά" που προβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ο κινηματογράφος συνεχίζει και αυτή την  εβδομάδα προβάλλοντας "Το αγόρι  του Θεού", παραγωγής 2023  από  Γαλλία - Ιταλία και Γερμανία.


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Λέγεται Lucy και κάνει βόλτες στην Καβουρόπετρα.


Από  το λουράκι του λαιμού κρέμεται μια μικρή καρδούλα που γράφει το όνομα της. Είναι η Lucy  και απολαμβάνει  τις βόλτες της συχνά  στον παραλιακό δρόμο. Στο λουράκι γράφει και το τηλέφωνο του "αφεντικού" της.
Πριν μέρες  μια κυρία επικοινώνησε μαζί τους και ήρθαν με το αυτοκίνητο  τους και την πήραν. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε ξανά  στην παραλία. Την συναντήσαμε κι άλλα  μεσημέρια  στο ίδιο σημείο, στο ύψος  του βενζινάδικου.
Αν την συναντήσετε θα διαπιστώσετε ότι είναι ήρεμη και φιλική.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι κινδυνεύει από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανάκια που ανοίγουν μεγάλες ταχύτητες στο δρόμο αυτό.
Μήπως θα έπρεπε να την προστατέψουν καλύτερα οι ιδιοκτήτες της;



 

"Σαρωνικός" μάχιμος και επιβλητικός στην Κρήτη.


Φωτογραφία του κ. Παντελή Φύσσα.

 Κάποτε ήταν ο βασιλιάς του Σαρωνικού. Ο απόλυτος κυρίαρχος της γραμμής τις δεκαετίες  του '80 και του '90 όταν ακόμα και τις δύσκολες μέρες του χειμώνα δεν σταματούσε να συνδέει την Αίγινα με τον Πειραιά δαμάζοντας τις σοροκάδες.

Δύσκολα  ταξίδια, αξέχαστες μέρες! Και ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί από τη γραμμή και να αγοραστεί από Κρητική εταιρεία  για να εκτελεί καθημερινά ταξίδια ως τουριστικό πλοίο με το όνομα "Γραμβούσα" κάτι που δηλώνει και τον καθημερινό προορισμό του.

Ο  "Σαρωνικός" λοιπόν είναι ακόμα μάχιμος! Αγέρωχος με το μπροστινό "κέρατο" να δεσπόζει και να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή στη γραμμή του Σαρωνικού.
Στη φωτογραφία διακρίνεται στο Μπάλο την ώρα της επιβίβασης των τουριστών.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Μια κορυφαία στιγμή για το Ναό της Αφαίας. Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου.

Φωτογραφίες Ντίνα Χατζίνα από το προφίλ της στο Face book

Πολλοί είπαν ότι ήταν  για λίγους. Όντως οι θέσεις ήταν περιορισμένες και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν μια  συναυλία δίνεται σε αρχαιολογικό χώρο διάσπαρτο από αρχαία ευρήματα και με διαφορετικά επίπεδα εδάφους.

 Η άκρως επιτυχημένη συναυλία  του κορυφαίου μουσικού κ. Σταύρου Ξαρχάκου γοήτευσε και εύφρανε όσους κατόρθωσαν και πρόλαβαν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη κάρτα εισόδου.  

Τη συναυλία με τίτλο: "Ταξίδι στο φως"  κόσμησαν με την συμμετοχή τους οι διακεκριμένοι ερμηνευτές  η Ηρώ  Σαία και Γιάννης Κότσιρας.

Η συναυλία οργανώθηκε και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της "METLEN energy and metals"  που έχει σκοπό να οργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις  σε πολλές περιοχές  της Ελλάδας.

Φωτογραφίες της κ. Ανθή Γελαδάκη.


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Ο Αιγινήτης Χρήστος Δρακόπουλος στην πρεμιέρα του VOICE



 
Κέρδισε την προσοχή του Χρήστου Μάστορα και του Πάνου Μουζουράκη ο Χρήστος Δρακόπουλος στην πρεμιέρα του μουσικού Talent show "Voice"  που έκανε πρεμιέρα χθές Σάββατο 12 Οκτωβρίου από την τηλεόραση του Sky.

Ο Χρήστος εμφανίστηκε δεύτερος κατά σειρά και ερμηνεύοντας το τραγούδι "Πάλι - πάλι" κέρδισε  τον Χρήστο Μάστορα που γύρισε πρώτος την καρέκλα  του ενώ ακολούθησε και ο Πάνος Μουζουράκης.

Ξαφνικά  η σκηνή γέμισε Αίγινα με  τους τραγουδιστές να αναφέρουν συνεχώς καταστήματα εστίασης της Αίγινας αλλά και φιλοφρονήσεις. Τόσο ο παρουσιαστής  Γιώργος Καπουτζίδης  και ο Πάνος Μουζουράκης διατηρούν σπίτια στην Αίγινα και η Έλενα Παπαρίζου έρχεται συχνά.  Ο Χρήστος Δρακόπουλος ο οποίος κι άλλες φορές είχε προκριθεί σε ανάλογα σόου, επέλεξε  τον Χρήστο Μάστορα για τη συνέχεια  της πορείας  του στο τηλεπαιχνίδι.

Σεμνός και σίγουρος για τον εαυτό του αναφέρθηκε στην πορεία  του και στους στόχους  του.

Του ευχόμαστε καλή συνέχεια.
 


 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Μια φωτογραφία πολλά αγαπημένα πρόσωπα. 23 χρόνια πριν !


 Η φωτογραφία έχει ημερομηνία: 25 Φεβρουαρίου 2021. Δεξίωση μετά  την υποδοχή του νέου Μητροπολίτη κ.Εφραίμ στην Αίγινα.

Τόπος: Αίθουσα Λαογραφικού Μουσείου  με την αείμνηστη Γωγώ Κουλικούρδη να βρίσκεται  στο κέντρο μιας πολύ σημαντικής συντροφιάς. Ο Κώστας Γαλάνης, πρόεδρος  του Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, η επίσης αείμνηστη Λίνα Πετρίτου Μπόγρη, η παλαιά βιβλιοθηκονόμος Θανοπούλου και πίσω ο αξέχαστος συγγραφέας και ερευνητής Δημήτρης Σαραντάκος. Όλοι τους εκπρόσωποι της παλαιάς πνευματικής φρουράς  της Αίγινας, που άφησε εποχή και μεγάλες παρακαταθήκες στους επόμενους.

Διακρίνονται επίσης η κ. Αρετή Κουκούλη και η κ. Σοφία Πρωτονοταρίου.

Η φωτογραφία πέρα από την ιστορική αξία που έχει, αποκτά και συναισθηματική αξία διότι σε αυτήν αντικρίζουμε  πολλά  πρόσωπα που πλέον δεν είναι κοντά μας, αλλά αποτυπώνει και μια άλλη εποχή.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Έκτακτο δρομολόγιο από την "Αντιγόνη" την Κυριακή 13/10 και 20/10


 Οι καλές μέρες του Οκτώβρη κρατούν και δίνουν ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις. Η επιβατική κίνηση συνεχίζει να είναι αξιοσημείωτη και πολλές στιγμές το λιμάνι της Αίγινας θυμίζει τις μέρες  του Ιουλίου και Αυγούστου.

Τα  δρομολόγια των πλοίων αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο, σημειώνουν πληρότητες ειδικά  τα Σαββατοκύριακα.

Αυτή λοιπόν την Κυριακή 13/10 και την επόμενη 20/10  η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" θα  εκτελέσει ένα έκτακτο δρομολόγιο από Σουβάλα προς Πειραιά στις 20.20 το βράδυ.

Η δέηση των δύο ιερέων του Τάρπον Σπρινγκς για την αποφυγή του τυφώνα "Milton"

Φωτογραφία από  τον "Εθνικο Κήρυκα"
 
Η εικόνα των δύο Ορθόδοξων ιερέων της Φλόριδας π. Θεοφάνη και π. Αθανάσιου κάνει το γύρο του διαδικτύου. Οι δύο ιερείς κρατώντας την εικόνα του Αγίου Νικολάου και μια μικρή λειψανοθήκη πήραν άδεια από την αστυνομία  και κατέβηκαν στην ακτή προκειμένου να προσευχηθούν για την αποφυγή του τυφώνα Milton.

Το Ταρπον Σπρινγκς η ελληνική πολιτεία  της Φλόριδας, η πόλη των σφουγγαράδων της Καλύμνου, της Σύμης και της Αίγινας τελικά απέφυγε τα χειρότερα.

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον όλων μας εδώ στην Αίγινα καθώς τον περασμένο Μάιο υποδεχθήκαμε το Αιγνήτικης καταγωγής Δήμαρχο της πόλης  και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Φωτογραφία από το Kalymnos news

Κιτ Ρομποτικής στα σχολεία της Αίγινας.

Το ένα μετά το άλλο τα σχολεία της Αίγινας εξοπλίζονται με "Κιτ ρομποτικής". Ο εξοπλισμός, όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες είναι μέσα σε συσκευασίες και παραδίδονται στα σχολεία με πρωτόκολλα παραλαβής. Ο εξοπλισμός αυτός αλλά κυρίως η αξιοποίηση του προωθεί τη μάθηση και την εξοικείωση στις νέες  τεχνολογίες.
Ήδη το ΕΠΑΛ Αίγινας  έχει παραλάβει από πέρσι τον εξοπλισμό του ενώ αυτές τις μέρες παρέλαβε το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια ισχυρή και ευέλικτη διδασκαλία μάθησης που ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/τριες να κατασκευάσουν και να ελέγξουν τα ρομπότ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού.

Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τα μαθηματικά, την πληροφορική και την τεχνολογία και εισάγει βασικές έννοιες προγραμματισμού. Πρόκειται για κατεξοχήν διεπιστημονική δραστηριότητα.

Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, διαχείριση έργου.

Συνδυάζει τη μάθηση και το παιχνίδι, αποτελεί μια ευχάριστη και ευέλικτη διδασκαλία μάθησης, που προωθεί το κίνητρο των παιδιών και συμβάλλει στη μετατροπή των σχολείων σε δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας.

Κιτ ρομποτικής θα παραλάβουν όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της Επικράτειας.

Περισσότερα από 177.000 κιτ ρομποτικής θα παραδοθούν σταδιακά σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας. Η αντιστοιχία μαθητών με κιτ ρομποτικής ανά εκπαιδευτική δράση είναι περίπου 1 κιτ ανά 3 μαθητές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή συνεργατικών δραστηριοτήτων σε μικρές ομάδες.

 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η Ομάδα Περί Γραμμάτων & Ευ Ζην διοργανώνει ακόμη μία έκθεση βιβλίου


 Η Ομάδα Περί Γραμμάτων και Ευ Ζην διοργανώνει αυτές τις μέρες έκθεση βιβλίου στο εντευκτήριο της επί της οδού Στρατηγού Πετρίτη 25 στην πόλη της Αίγινας (πλησίον ξενοδοχείου ΑΙΓΙΝΑ)

Σύνθημα: "Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο, επιλέγοντας τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά" Παρουσιάζονται πολλοί τίτλοι βιβλίων σε άριστη κατάσταση και συμβολική τιμή.

Σκοπός και στόχος  της Ομάδας  η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία στις διάφορες μορφές  της.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ο παραολυμπιονίκης Αθανάσιος Τσιβίλης στα Γυμνάσια της Αίγινας.

Ο αθλητής στην δισκοβολία και ολυμπιονίκης κ. Αθανάσιος Τσιβίλης επισκέφθηκε  τα Γυμνάσια της Αίγινας και μίλησε  για τους παραολυμπιακούς αγώνες και την προσωπική του προσπάθεια και αγώνα στη ζωή. Η επίσκεψη του δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες στην Αίγινα, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της "Αθλητικής ημέρας" στα σχολεία που ήταν η 27η Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη στάση του ήταν στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας στο οποίο είχαν μεταβεί και οι μαθητές  του Γυμνασίου Μεσαγρού ενώ η δεύτερη στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Η ομιλία του ήταν γεμάτη από προσωπικά βιώματα ξεκινώντας από το ατύχημα που είχε, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ξανά περπατήσει και την απόφαση του να αφιερωθεί στον αθλητισμό. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και στις αντιλήψεις της κοινωνίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Οι μαθητές εξέφρασαν αρκετά ερωτήματα και υποδέχθηκαν θερμά  τον παραολυμπιονίκη δείχνοντας την αγάπη τους αλλά και κάποιες φορές  την αμηχανία τους. Ο κ. Τσιβίλης κινήθηκε με το αμαξίδιο του ανάμεσα στα παιδιά, τα πλησίασε, συνομίλησε μαζί τους, αντάλλαξε χειραψίες και αγκαλιές και φιλοφρονήσεις.

Η ομιλία  - παρουσίαση του κράτησε ειδικά στο 2ο Γυμνάσιο για μιάμιση ώρα και ήταν ένα σημαντικό μάθημα ζωής για τους μαθητές.

Κατά  τη διάρκεια της ομιλίας  του προβλήθηκε μικρής διάρκειας βίντεο με θέμα τους παραολυμπικαούς αγώνες. Τον αθλητή συνόδευε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Νίκος Μαρίνος, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στα  σχολεία της Αίγινας, μαζί με την κ. Κομινιάδη μέλος της Δημοτικής Επιτροπής για τον αθλητισμό.
Να θυμίσουμε ότι στις 13 Ιουλίου στο 2ο Γυμνάσιο της Αίγινας είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση παρόντος του κ. Τσιβίλη με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες  του 2024 στο Παρίσι.









 

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

"Ιωακείμ Πατρίκιος" ένας μοναχός στην Αίγινα. Σπάνια φωτογραφία του στο Λαογραφικό Μουσείο.


 Εντυπωσιάζει αλλά και προκαλεί πολλά  ερωτήματα η εύρεση μιας σπάνιας και άγνωστης μέχρι στιγμής εικόνας στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Η εικόνα αυτή του ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ  είχε παραπέσει στο πάτωμα πίσω από κάποια έπιπλα.

Ο εικονιζόμενος μοναχός παραπέμπει εμφανισιακά σε Αγιορείτη μοναχό εν ώρα εργασίας (διακονήματος). Φορά κουκούλι και είναι βαριά ντυμένος.
Σύμφωνα με  τα πρώτα στοιχεία  που συλλέξαμε με  τη βοήθεια  του ερευνητή κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο, ίσως να πρόκειται  για  τον μοναχό Ιωακείμ εκ Σπετσών ο οποίος ασκήτευσε στα Καυσοκαλύβια  του Αγίου Όρους ως υποτακτικός του Αιγινήτη μοναχού Θεόληπτου στη συνοδεία  του οποίου ήταν και ένας άλλος Αιγινήτης μοναχός ο Διονύσιος. Ο τελευταίος σε επίσκεψη του στην Αίγινα είχε γνωρίσει και συνομιλήσει με τον Άγιο Νεκτάριο .

Τέλος μνημονεύεται ότι ο Ιωακείμ είχε βοηθήσει με μεγάλες ποσότητες εφοδίων τον Μακεδονικό αγώνα.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν και άλλα στοιχεία για αυτήν την ξεχασμένη μορφή και κυρίως πως βρέθηκε η εικόνα  του στην Αίγινα και μάλιστα στο Λαογραφικό Μουσείο. 

Όταν και τα θηρία γίνονται φίλοι.......

Είναι πολύ λίγο να αφιερώνεις μια ημέρα στα ζώα! Νομίζεις πως έτσι ξόφλησες  έναν λογαριασμό, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες είσαι σχεδόν αδιάφορος απέναντι σε πληγωμένα ζώα, απροστάτευτα, αδέσποτα που εκλιπαρούν για λίγο νερό ή τροφή.
Το χειρότερο όταν οδηγείς και δεν προσέχεις! Το πιο χειρότερο όταν σκοτώνεις ζώα επειδή απλά είναι ζώα. Όταν περνάς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σάββατο βράδυ έξω από το σχολείο στην Κυψέλη σκοτώνεις μια γάτα στο πέρασμα σου, ακούς το θόρυβο από το κτύπημα του ζώου και συνεχίζεις σαν να μη συνέβη τίποτα.
Τελικά ποιος έχει ζωώδη συμπεριφορά μερικές φορές;

Έχοντας αυτό το συμβάν κατά νου, έχοντας αυτή την δύσκολη εμπειρία, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή εκεί, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες  του γεγονότος, θυμήθηκα τη γνωστή φωτογραφία από τη μακρινή Αυστραλία. Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας δέχεται τα χάδια του ψαρά που τον απελευθέρωσε από τα δίχτυα.
Το άγριο ζώο άρχισε να δείχνει την ευγνωμοσύνη του τις επόμενες ημέρες. Όταν ο ψαράς έβγαινε στη θάλασσα ακόμα και για σέρφινγκ, ο καρχαρίας τριγύριζε γύρω του κάνοντας "παιχνίδια"  και δεχόταν τα "χάδια" του ψαρά.
Πολλές είναι οι ιστορίες, οι εικόνες, τα φιλμ  που κατακλύζουν το διαδίκτυο με ανάλογες συμπεριφορές ζώων απέναντι στον άνθρωπο. Όπως και πολλές είναι και οι ανάλογες αρνητικές ανθρώπινες συμπεριφορές προς τα ζώα.

Πραγματικά μια ημέρα δεν φθάνει μόνο να την αφιερώνεις στα ζώα. Χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να δείχνεις την ευγνωμοσύνη και την αγάπη σου προς τα πλάσματα αυτά που μας συντροφεύουν και μας υπηρετούν ενίοτε.
 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Το σύννεφο δεν έφερε βροχή!

Τελικά  το σύννεφο δεν έφερε βροχή χθες, παρά μόνο λίγες σταγόνες. Όμως η ξαφνική αλλαγή του καιρού άφησε στο πέρασμα του για άλλη μια φορά μοναδικές στιγμές που αποθανάτισε ο φακός. Οι σχηματισμοί των νεφών, οι αποχρώσεις του γκρι, τα πυκνά σύννεφα προμήνυαν γερή καταιγίδα.

Και ενώ σε άλλες περιοχές έριξε δυνατή βροχή και σημειώθηκαν καταιγίδες, εδώ το σύννεφο μας προσπέρασε. Το βαθύ γκρι  του ουρανού αμέσως έδωσε άλλο χρώμα στη θάλασσα ενώ το   αεράκι ρυτίδιασε την επιφάνεια  της και άσπρισε ελαφρά τις άκρες των μικρών κυμάτων. Αυτά όλα για λίγο. Τόσο που ήταν όμως αρκετό για να πάρουμε μια μυρωδιά φθινοπώρου.


 



 

Εορτάζει ο Άγιος Θωμάς στο Λιβάδι.

  

    Εορτάζει σήμερα 6 Οκτωβρίου το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά στο Λιβάδι το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο της μεγαλύτερης ενοριακής  Εκκλησίας  των Αιγινητών Αγίων.  Σήμερα στο εορτολόγιο της Εκκλησίας  πρωτεύουσα θέση έχει ο Απόστολος Θωμάς ο οποίος επιτέλεσε ένα θαυμαστό ιεραποστολικό έργο φθάνοντας ακόμα και μέχρι τις  Ινδίες για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού.
       Στην Αίγινα υπάρχει αφιερωμένο στη μνήμη του το καλαίσθητο εκκλησάκι   στην περιοχή Λιβάδι που πραγματικά αποτελεί ένα κόσμημα αλλά και ένα παράδειγμα σεβασμού της λαϊκής αρχιτεκτονικής και μαστοριάς.  

 Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να  διακρίνει από την παρακάτω φωτογραφία, το εκκλησάκι αυτό ήταν μικρότερο και έχει δεχτεί προσθήκη νέου κτίσματος στη δυτική του πλευρά, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συναντάμε πολύ συχνά  σε εκκλησάκια  της Αιγινήτικης υπαίθρου.

  Ο μικρός αυτός ναός βρίσκεται  στο προαύλιο  του  ενοριακού ναού της Σύναξης των Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι. Εορτάζει και  την Κυριακή του Θωμά. 

Στη συνείδηση όμως του κόσμου έχει περάσει ότι ο μεγάλος ναός είναι του Αγίου Θωμά, με αποτέλεσμα λίγοι να γνωρίζουν  την ύπαρξη του ναϋδρίου και την πραγματική ονομασία  του μεγάλου ναού.
    

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η παράσταση των "Τρωάδων" του Ραλλείου Γυμνασίου ταξίδεψε στην Αίγινα.

Για μια και μοναδική παράσταση η Θεατρική Ομάδα του Ραλλείου Γυμνασίου, του ιστορικού σχολείου του Πειραιά, που φέτος συμπληρώνει 170 χρόνια λειτουργίας, ταξίδεψε μέχρι την Αίγινα με σκοπό να παρουσιάσει το έργο του Ευρυπίδη "ΤΡΩΑΔΕΣ" σε μετάφραση Μ. Κακογιάννη και σκηνοθεσία Μικαέλας Δανά.

Οι έντεκα μαθήτριες που ερμήνευσαν τους ρόλους της τραγωδίας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό με την λιτότητα, την έκφραση τους, τη σκηνική οικονομία και πειθαρχία, την προσήλωση τους στην προβολή και ανάδειξη των μεγάλων αληθειών του Ευρυπίδειου λόγου.
Οι "Τρωάδες" παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ! Η μοίρα του ξεριζωμένου ανθρώπου, η βία και τα δεινά του πολέμου, η εκμετάλλευση του αδύναμου και ευάλωτου, η εγκατάλειψη της πατρογονικής εστίας, ο ξεριζωμός.

Αιώνιες αλήθειες, ερωτήματα, αλλά και συμπεριφορές  όσο υπάρχει και θα υπάρχει πόλεμος. Όσο ο άνθρωπος πολεμά τον άνθρωπο.

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου, η ομάδα  των μαθητριών του Ραλλείου Γυμνασίου με τις σκηνοθετικές οδηγίες της κ. Μ. Δανά απέδωσαν άριστα τους στόχους και τα νοήματα του συγγραφέα, αναδεικνύοντας ταυτόγχρονα το ταλέντο, την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους για το Θέατρο. Υπογραμμίζοντας την μεγάλη σπουδαιότητα της τέχνης μέσα στα σχολεία με την καλλιέργεια και ανάδειξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων όλων των μαθητών, με την αξιοποίηση ταλέντων. 
 

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο 2ο Γυμνάσιο στα πλαίσια  της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου και σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά  και την υπεύθυνη κ. Ανθή Γουρουντή.

Την παράσταση προλόγισαν οι  Διευθυντές των δύο Γυμνασίων κ. Καλαϊτζίδης Δημήτρης και Γ. Μπήτρος καθώς και η σκηνοθέτις κ. Μικαέλα Δανά. Την παράσταση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, ο οποίος συνεχάρη τις  μαθήτριες, το Διευθυντή και τη σκηνοθέτη, η Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίλα Αλεξίου, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Προβής, ο ιστορικός και βυζαντινολόγος κ. Γ. Καλόφωνος, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα (παλαιά απόφοιτος της Ραλλείου)  πολλοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαθητών.

Μετά  την παράσταση δόθηκαν λουλούδια και δώρα στο μαθητικό θίασο προσφορά των επαγγελματιών της Αίγινας.