Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Όταν και τα θηρία γίνονται φίλοι.......

Είναι πολύ λίγο να αφιερώνεις μια ημέρα στα ζώα! Νομίζεις πως έτσι ξόφλησες  έναν λογαριασμό, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες είσαι σχεδόν αδιάφορος απέναντι σε πληγωμένα ζώα, απροστάτευτα, αδέσποτα που εκλιπαρούν για λίγο νερό ή τροφή.
Το χειρότερο όταν οδηγείς και δεν προσέχεις! Το πιο χειρότερο όταν σκοτώνεις ζώα επειδή απλά είναι ζώα. Όταν περνάς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σάββατο βράδυ έξω από το σχολείο στην Κυψέλη σκοτώνεις μια γάτα στο πέρασμα σου, ακούς το θόρυβο από το κτύπημα του ζώου και συνεχίζεις σαν να μη συνέβη τίποτα.
Τελικά ποιος έχει ζωώδη συμπεριφορά μερικές φορές;

Έχοντας αυτό το συμβάν κατά νου, έχοντας αυτή την δύσκολη εμπειρία, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή εκεί, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες  του γεγονότος, θυμήθηκα τη γνωστή φωτογραφία από τη μακρινή Αυστραλία. Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας δέχεται τα χάδια του ψαρά που τον απελευθέρωσε από τα δίχτυα.
Το άγριο ζώο άρχισε να δείχνει την ευγνωμοσύνη του τις επόμενες ημέρες. Όταν ο ψαράς έβγαινε στη θάλασσα ακόμα και για σέρφινγκ, ο καρχαρίας τριγύριζε γύρω του κάνοντας "παιχνίδια"  και δεχόταν τα "χάδια" του ψαρά.
Πολλές είναι οι ιστορίες, οι εικόνες, τα φιλμ  που κατακλύζουν το διαδίκτυο με ανάλογες συμπεριφορές ζώων απέναντι στον άνθρωπο. Όπως και πολλές είναι και οι ανάλογες αρνητικές ανθρώπινες συμπεριφορές προς τα ζώα.

Πραγματικά μια ημέρα δεν φθάνει μόνο να την αφιερώνεις στα ζώα. Χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να δείχνεις την ευγνωμοσύνη και την αγάπη σου προς τα πλάσματα αυτά που μας συντροφεύουν και μας υπηρετούν ενίοτε.