Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η παράσταση των "Τρωάδων" του Ραλλείου Γυμνασίου ταξίδεψε στην Αίγινα.

Για μια και μοναδική παράσταση η Θεατρική Ομάδα του Ραλλείου Γυμνασίου, του ιστορικού σχολείου του Πειραιά, που φέτος συμπληρώνει 170 χρόνια λειτουργίας, ταξίδεψε μέχρι την Αίγινα με σκοπό να παρουσιάσει το έργο του Ευρυπίδη "ΤΡΩΑΔΕΣ" σε μετάφραση Μ. Κακογιάννη και σκηνοθεσία Μικαέλας Δανά.

Οι έντεκα μαθήτριες που ερμήνευσαν τους ρόλους της τραγωδίας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό με την λιτότητα, την έκφραση τους, τη σκηνική οικονομία και πειθαρχία, την προσήλωση τους στην προβολή και ανάδειξη των μεγάλων αληθειών του Ευρυπίδειου λόγου.
Οι "Τρωάδες" παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ! Η μοίρα του ξεριζωμένου ανθρώπου, η βία και τα δεινά του πολέμου, η εκμετάλλευση του αδύναμου και ευάλωτου, η εγκατάλειψη της πατρογονικής εστίας, ο ξεριζωμός.

Αιώνιες αλήθειες, ερωτήματα, αλλά και συμπεριφορές  όσο υπάρχει και θα υπάρχει πόλεμος. Όσο ο άνθρωπος πολεμά τον άνθρωπο.

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου, η ομάδα  των μαθητριών του Ραλλείου Γυμνασίου με τις σκηνοθετικές οδηγίες της κ. Μ. Δανά απέδωσαν άριστα τους στόχους και τα νοήματα του συγγραφέα, αναδεικνύοντας ταυτόγχρονα το ταλέντο, την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους για το Θέατρο. Υπογραμμίζοντας την μεγάλη σπουδαιότητα της τέχνης μέσα στα σχολεία με την καλλιέργεια και ανάδειξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων όλων των μαθητών, με την αξιοποίηση ταλέντων. 
 

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο 2ο Γυμνάσιο στα πλαίσια  της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου και σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά  και την υπεύθυνη κ. Ανθή Γουρουντή.

Την παράσταση προλόγισαν οι  Διευθυντές των δύο Γυμνασίων κ. Καλαϊτζίδης Δημήτρης και Γ. Μπήτρος καθώς και η σκηνοθέτις κ. Μικαέλα Δανά. Την παράσταση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, ο οποίος συνεχάρη τις  μαθήτριες, το Διευθυντή και τη σκηνοθέτη, η Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίλα Αλεξίου, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Προβής, ο ιστορικός και βυζαντινολόγος κ. Γ. Καλόφωνος, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα (παλαιά απόφοιτος της Ραλλείου)  πολλοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαθητών.

Μετά  την παράσταση δόθηκαν λουλούδια και δώρα στο μαθητικό θίασο προσφορά των επαγγελματιών της Αίγινας.