Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο θεριστής ή κερασάρης

   Καλό μήνα σε όλους μας και καλό καλοκαίρι μια που επίσημα πλέον από σήμερα έχουμε καλοκαίρι. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί αλλαγές στη ζωή μας. Μπορεί για τους μαθητές να είναι ταυτυσμένος με τις εξετάσεις, αλλά βασικά είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες ημέρες και μικρότερες νύχτες. Ο μήνας  κατά τον οποίο πολλοί κάνουν το πρώτο τους μπάνιο και οργανώνονται  για τις επερχόμενες διακοπές. Ο μήνας κατά τον οποίο  τελειώνει η πολύ δουλειά και αρχίζει η περίοδος της ξεγνοιασιάς. Κάτι βέβαια που δεν ισχύει  φέτος για τους πολιτικούς μας που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν για  να πάρουν μια ψήφο παραπάνω.
   Ο μήνας τούτος θα αναδείξει καινούργια κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Άλλος ένας πρωθυπουργός μετά από όσους αλλάξαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
   Όπως και να έχει το πράγμα εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την καλή μας διάθεση, γιατί ο καιρός είναι θαυμάσιος και μας καλεί να βγούμε έξω.

   Για  το λαογραφικό μέρος  του θέματος να θυμηθούμε ότι ο Ιούνιος πήρε το όνομα του από την Ήρα τη γυναίκα του Δία που στα λατινικά ονομάζεται Juno.Στην Ελλάδα ο Ιούνιος έχει ταυτιστεί με το ξεκίνημα πολλών και κοπιαστικών αγροτικών εργασιών. Στα Γρεβενά τον αποκαλούν κερασάρη επειδή μαζεύουν το κεράσι, ενώ στις νοτιότερες περιοχές και στα νησιά ονομάζεται Θεριστής.
   Μη ξεχνάμε ότι τούτο το μήνα στις 24 εορτάζει ο Αη - Γιάννης όπου σε πολλά μέρη ακόμα της πατρίδας μας ανάβουν τις γνωστές φωτιές.