Κυριακή 12 Μαΐου 2013

300 χρόνια ζωής για το Μοναστήρι του Πόρου

   Ολοκληρώνονται απόψε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πόρου οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την ίδρυση της Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου. Στις 18.00 μ. μ. θα  ξεκινήσει η ημερίδα και θα  ομιλήσουν ο πολιτικός επιστήμονας κ. Κ. Χολέβας και οι ιερείς π. Ηλίας Δροσινός και ο ηγούμενος της Μονής αρχιμ. Λουκάς Ζήσιμος. Τέλος χορός ψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Γ. Ζήσιμου θα καλύψει το καλλιτεχνικό μέρος της ημέριδας της οποίας τις εργασίες θα κλείσει με χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. Εφραίμ.
   Το ιστορικό της Ιεράς Μονής το έχουμε φιλοξενήσει σε άλλες αναρτήσεις μας, τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει. Το Μοναστήρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεγονότα της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης. Διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στον περίβολο του έοχυν ενταφιαστεί αγωνιστές και ναυμάχοι. Στους χώρους του ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυσε Ιερατική Σχολή, ενώ στα νεότερα χρόνια πολλοί ηγούμενοι της Μονής έχουν ανέλθει στο επισκοπικό αξίωμα, τιμώντας την Εκκλησία της Ελλάδος με το κύρος και την προσφορά τους.
  
  Σήμερα το Μοναστήρι είναι ένα από τα πιό εξιόλογα προσκυνήματα του Αργοσαρωνικού και αγαπημένος προορισμός πνευματικής αναψυχής για πολλούς πιστούς.
  Θα περίμενε κανείς οι τόσο σημαντικοί εορτασμοί να μην εγκλωβιστούν μόνο στα στενά του Πόρου. Οι εκδηλώσεις να ανακοινωθούν έγκαιρα και σε ανθρώπους εκτός Πόρου, που αγαπούν τη Μονή και θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε αυτές. Η εσωστρέφεια και ο τοπικισμός σε αυτές τις περιπτώσεις  όχι μόνο ανεξήγητα είναι αλλά και δεν αποδίδουν. Δεν ωφελούν.
Κρίμα!!!!!!!