Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

9 Μούσες .... στο Μουσείο

 Ίσως ήταν η πιό όμορφη στιγμή. Ο ήχος από τα ξυλάκια που "δούλευαν" στα χέρια των άξιων γυναικών να σπάει τη απόλυτη ησυχία - ευλάβεια τόσυ κόσμου και με συνοδεία διακριτικής μουσικής να ανεβαίνει μέχρι το λόφο της Κολώνας. Ήταν η στιγμή που η παραδοσιακή τέχνη κεντήματος έπαιρνε τη σκυτάλη από την κεραμική την αγγειοπλαστική που ήκμασε στην Αίγινα και την παρέδιδε στο λόγο, την κίνηση, το θέατρο τη παντομίμα, τον αυτοσχεδιασμό, τη σάτυρα. Ήταν η ξεχωριστή ψηφίδα αλλά τόσο απαραίτητη ως συνδετική στην αλυσίδα της παράδοσης του τόπου.
Δίπλα στη Σφίγγα και ανάμεσα σε αγάλματα και επιτύμβιες στήλες των «Ελλήνων οι κοινότητες» έστησαν χοροστάσι, τόλμησαν θεατρικά δρώμενα,  αυτοσχεδίασαν με παντομίμα, έπλεξαν κοπανέλια, μυήθηκαν στην κεραμική. Κάτω από τον ίσκιο της πολύπαθης Κολώνας η δραστήρια ομάδα του «Aegina Rasing»  είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει πολλές δημιουργικές ομάδες  του τόπου και να αναδείξει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας μέσα από δράσεις που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ.  
    Με οδηγό τον εικαστικό κ. Ιωάννη Δέδε  ένα πολυπληθές κοινό παρακολούθησε όρθιο και υπομονετικά, από τις  επτά το απόγευμα στο υπέροχο αίθριο του Μουσείου ένα σύνολο εννέα διαφορετικών δρώμενων που είχαν ως αφετηρία τις εννέα Μούσες της αρχαιότητας.
 Εννέα διαφορετικές αναφορές-performances στην τέχνη και επιστήμη που η κάθε Μούσα αντιπροσωπεύει. Με τρόπο που συνδέεται η ύπαρξη της κάθε τέχνης στην καθημερινή μας ζωή διαχρονικά,  παραλληλίζοντας την τέχνη του χθες με την τέχνη  του σήμερα. Εννέα  τέχνες και επιστήμες που προστάτευαν  οι 9 Μούσες μέσα από το  δρώμενο με τίτλο  «Εννέα (8 + 1 Μούσες)

   Πρόσωπα γνωστά, οικεία από άλλες δημιουργικές τους στιγμές κατέθεσαν  ότι πολυτιμότερο και αγνότερο σε μια παράσταση υψηλού επιπέδου που ξάφνιασε, ενθουσίασε, συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε. Από την απαγγελία ως το θεατρικό αναλόγιο, το χορό, την παντομίμα, το κοπανέλι, τη μουσική τον αυτοσχεδιασμό και το σατυρικό λόγο,  το ντόπιο αξιόλογο και αξιόμαχο δυναμικό προσέφερε στιγμές ψυχικής ανάτασης σε έναν χώρο που χάρη στην ευφάνταστη ομάδα του «Aegina Rasing» πήρε ζωή. «Νιώστε την ιστορία. Γνωρίστε την αλλάξτε την», ήταν τα τελευταία λόγια της παράστασης στην οποία συμμετείχαν οι – κατά σειρά εμφανίσεως - Μαρία Γιαξίμη, Αικατερίνη Σκρέκου, Ευαγγελία Σμαραγδάκη: Άννα Γεραλή, Yohanes Schmelzer-Ziringer: Βασιλική Δόξα, Ευαγγελια Λαζάρου, Τατιανή Τροπαίου, Ιωάννα Πανταζή, Γιάννης Δημόπουλος, Μάρθα Πέππα,  Μάρω Τζίτζη, Βάσσια Χρόνη, Βαγγέλης Πιτσιλός Στέλλα Πάσχα, Περσεφόνη  Λαλιώτη,  Δέσποινα Γιαννούλη, Αλίκη Πέππα, Παντελής Μπέσης, Δήμητρα Πιτσιλού, Ελπίδα Καρβούνη, Γιώργος   Μπήτρος.