Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τα ζαμπάκια

    Η ανθοφορία  τους ξεκινά από τα μέσα Δεκεμβρίου  και με την ευωδία  τους συμβάλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών του Δωδεκαημέρου. Λίγο πριν ανθίσουν οι αμυγδαλιές τα μικρά και απλά αυτά λουλούδια γίνονται προάγγελοι που προμηνύουν  την Άνοιξη. 
     Ο λόγος για  τα ζαμπάκια ή αλλιώς ζουμπούλια ή μαναουσάκια  όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην Αίγινα  τα ζαμπάκια  είναι  το κατεξοχήν αγαπημένο λουλούδι  του χειμώνα. Παλαιότερα στην αγορά  του Πειραιά έβλεπες  πολλούς πραγματευτάδες από την Αίγινα  με τα πανέρια  τους να πουλούν ζαμπάκια. Τα περισσότερα από αυτά τα είχαν μαζέψει από  τα ξερονήσια  που βρίσκονται απέναντι, την Πλατιά, την Ψιλή, το Σταχτορόϊ.  Αυτήν την εποχή πραγματικά δεν υπάρχει σπίτι ή μαγαζί που να μην έχει στο βάζο ή σε ποτήρι ένα μπουκέτο με  ζαμπάκια που από μόνα  τους είναι ικανά να αρωματίσουν το χώρο και να αλλάξουν τη διάθεση  των ανθρώπων. Είναι τα ζαμπάκια μια μικρή ευλογία μέσα στο καταχείμωνο. Και αρκούν  για να διώξουν τη μιζέρια και την κατήφεια των καιρών μας.
      Όμως  τι είναι τα ζαμπάκια; Στο διαδίκτυο βρήκαμε  τις παρακάτω πληροφορίες:
Ζαμπάκια (Μανουσάκια): Τα Ζαμπάκια είναι οι ευκολότεροι βολβοί για φορτσάρισμα. Αυτοί οι βολβοί δεν χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση. Μετά το φύτεμα μπορείτε να τα τοποθετήσετε απευθείας στην κουζίνα ή στο καθιστικό σας. Τα ζαμπάκια δεν χρειάζονται καν χώμα για να αναπτυχθούν. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε ένα δοχείο με χαλίκια, πετραδάκια, ή διογκωμένη άργιλο υδροπονίας. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά είναι να τα ποτίζετε κανονικά  και μετά από τέσσερις με έξη εβδομάδες θα έχετε πανέμορφα λουλούδια με υπέροχο άρωμα. Αν φυτέψετε αυτούς τους βολβούς λίγο αργότερα τα λουλούδια τους θα είναι κοντύτερα. Επίσης αν τοποθετήσετε τη γλάστρα με τους βολβούς δίπλα σε φωτεινό σημείο θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη κοντύτερων λουλουδιών.