Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Μια ταφόπλακα στο λιμάνι της Αίγινας.

    Τι μπορεί να κρύβει ο βύθος ενός λιμανιού;
   Ένα κομμάτι πλάκας με χαραγμένα πάνω της το όνομα: «Μαρίνα ετών 48» από τάφο, πολλά γυάλινα μπουκάλια, ρόδες αυτοκινήτου, δίχτυα ψαρέματος, πετσέτες, μια κατσαρόλα, σχοινιά, σωλήνες, κουτάλια, μικρό-εργαλεία, πινέλα, μπαταρίες ως και ένα τρόλεϊ βαλίτσας,μια ταμειακή μηχανή, ένα μοτοποδήλατο  είναι τα ευρήματα που ανέσυραν οι δύτες από το εσωτερικό λιμάνι  της Αίγινας. Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 7/10 μέχρι το μεσημέρι πολλά αντικείμενα βγήκαν στην επιφάνεια και σωρεύτηκαν στον Άγιο Νικόλαο.
  Ένα συνεργείο αποτελούμενο από δύτες που βούταγαν εναλλάξ και βοηθητικό προσωπικό μέλη της KOIN. ΣΕΠ. Aegean  Rebreath, επιχείρησαν όπως είχε ανακοινωθεί τον καθαρισμό του πυθμένα του λιμανιού της Αίγινας. Το σημείο στο οποίο καταδύθηκαν ήταν από τον Άγιο Νικόλαο – εσωτερικά – μέχρι  τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, δηλαδή στο εσωτερικό μικρό λιμάνι όπου δένουν μικρά αλιευτικά σκάφη και το βάθος είναι μικρό. Σε αυτή την μικρή έκταση βυθού βρέθηκαν πολλά πεταμένα αντικείμενα που προκαλούν ωστόσο πολύ αγανάκτηση και θυμό.
  
   Πολλές ερμηνείες ή εξηγήσεις μπορούν να δοθούν  για αυτήν την επιγραφή. Η πλέον απλή είναι ότι κάποιος χρησιμοποίησε αυτό το κομμάτι ως βαρίδι  για  τα δίχτυα του.
   Μια άλλη εξήγηση δίνει ο κ. Δ.Καραγιάννης ψαράς στο επάγγελμα και Πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας, ο οποίος σχετίζει την πλάκα αυτή με  το γεγονός  ενός καΐκιου από τη Σαλαμίνα που μετέφερε μάρμαρα.
   Ωστόσο  υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να θεωρηθεί πολύ εξεζητημένο. Μην ξεχνάμε πως σε αυτήν την περιοχή του Αγίου Νικολάου στα χρόνια της Επανάστασης είχαν καταφύγει οι Ψαριανοί πρόσφυγες  μετά την καταστροφή των Ψαρών. Οι Αιγινήτες είχαν  περιορίσει τους Ψαριανούς σε αυτό το εκκλησάκι για να εκκλησιάζονται. Μήπως  εκεί έθαψαν κάποιον νεκρό  τους; Ασφαλώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η δυνατότητα για  μαρμάρινες επιγραφές αν και οι Ψαριανοί  ήταν ευκατάστατοι και  φιλοπρόοδοι, διέθεταν στόλο και αρκετά  χρήματα.
   Όλα αυτά  βέβαια  είναι εικασίες  και προβληματισμοί. Αυτό που προβληματίζει είναι ο μεγάλος  όγκος  των σκουπιδιών μέσα στο λιμάνι της Αίγινας. Κάτι  που δεν κάνει κανέναν περήφανο.