Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ερμήνευσε την "Κυρά της Ρω" στο Καστελόριζο.

Η αγαπημένη ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη, που οι θεατρόφιλοι της Αίγινας απήλαυσαν στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου δίπλα  στον κ. Γιώργο Κιμούλη στο θεατρικό έργο "Το παγκάκι", έδωσε μια συγκλονιστική παράσταση στις 12 Σεπτεμβρίου  στο Καστελόριζο με  το θεατρικό έργο: "Η κυρά  της Ρω". 
Η παρουσίαση της παράστασης στις 12 Σεπτεμβρίου στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ήταν  μια ιδιωτική πρωτοβουλία   υπό την αιγίδα όμως της General Secretariat for Greeks Abroad και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών που έχει και αυτή την σημειολογική αξία της.

"Η κυρά  της Ρω" είναι η παράσταση  βασισμένη στο κείμενο του Γιάννη  Σκαραγκά και σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Μπασδέκα. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα  το 2017 έχει ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε θέατρα  της Αθήνας και έχει περιοδεύσει σε πολλά σημεία  της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω». Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια  μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο  Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο. Με το δικό της τρόπο..

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο.

Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους,  για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε  στη Ρω με την τυφλή μητέρα της  και κατόπιν εντελώς μόνη της.

Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

Στοιχεία  για την παράσταση από το site ελculture.gr

 

  Απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Η κυρά της Ρω"

«Έπειτα από καιρό έφτασαν στο νησί ξένοι στρατιώτες. Το είπαν απελευθέρωση. Σωστά το είπαν, έτσι κι αλλιώς, όλο και κάποιος μάς καθόταν στον σβέρκο μια ζωή, θες Τούρκοι και Γάλλοι, θες Ιταλοί και Άγγλοι, κι εμείς προσπαθούσαμε να κοιτάμε τη δουλειά μας.

Και οι σύμμαχοί μας, οι Άγγλοι, τη δουλειά τους κοιτάγανε. Μπήκαν στα πλούσια σ

πίτια κι ό,τι έβρισκαν, το έπαιρναν. Θα μου πεις, κυρά μου, κοτζάμ εχθρό διώξανε. Ένα δωράκι δεν αξίζαν; Δίκιο θα έχεις. Εμένα δεν με πείραξε που το πήρανε μόνοι τους. Με πείραξε που, όταν μάθανε για τα καράβια που θα επέστρεφαν φορτωμένα με τους Καστελλοριζιούς από τη Μέση Ανατολή, τους πήρε ο ύπνος.»
-

Εικόνες  από  το Καστελόριζο με τον τάφο  της Δέσποινας Αχλαδιώτη.



 

Η αφίσα της παράστασης.

Στο Καστελόριζο