Συνεχίζουμε σήμερα και ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα μας στα Ιστορικά σπίτια της Καποδιστριακής εποχής της Αίγινας με την οικία Ηρειώτη, το γνωστό σε όλους μας Λαογραφικό Μουσείο.
Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος
Ίσως το πιο γνωστό από τα ιστορικά σπίτια της Αίγινας. Το σημερινό «Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας» στεγάζεται στο κτήριο του και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών λόγω των περιοδικών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στους χώρους του και των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται στην αυλή του.
Το σπίτι κτίστηκε πριν το 1817. Στο σπίτι αυτό έζησε ο πρώτος Σχολάρχης της Αίγινας Παναγής Ηρειώτης και κατόπιν η κόρη του Πολύμνια Ηρειώτου – Θωμάκου το κληροδότησε στο Δήμο Αίγινας. Ο Γεώργιος Ηρειώτης αγόρασε το οικόπεδο από το Γιαννάκη Λεκούρη τον Ιούλιο του 1805. Ο Γεώργιος Ηρειώτης είχε στην κατοχή πολλά άλλα σπίτια τα οποία κατά καιρούς νοίκιασε σε Ψαριανούς πρόσφυγες στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Ηρειώτης σε έγγραφα που υπάρχουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διαμαρτύρεται ότι δεν εισέπραττε ενοίκια!
Σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας είναι μια πολιτιστική εστία για την Αίγινα. Εδώ και δεκαετίες αποτελεί πολιτιστικό προορισμό για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Στο ισόγειο θα συναντήσουμε την αίθουσα του "Ψαρά" και του "Αγρότη" με πολύτιμα αντικείμενα της λαογραφίας και του πολιτισμού της Αίγινας από την καθημερινότητα των κατοίκων του και τις ασχολίες τους τον προηγούμενο αιώνα. Στον α' όροφο φιλοξενείται η κατεξοχήν λαογραφική έκθεση της Αίγινας με αντικείμενα, έπιπλα, βιβλία, πίνακες φορεσιές και πολλά άλλα χρηστικά αντικείμενα που αναβιώνουν την παλιά αστική ζωή της Αίγινας.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ισογείου αφιερωμένη στην ιστορικό και εμπνεύστρια του "Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας" Γωγώ Κουλικούρδη έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής ακόμα και μικρές μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις. Στην αυλή του κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλές εκδηλώσεις συγκεντρώνουν εκατοντάδες θεατών.
Για αρκετά χρόνια στην αυλή του φιλοξενήθηκαν οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.