Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η Αίγινα στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.


 Πριν λίγο καιρό και εξαιτίας  των γυρισμάτων μιας ταινίας στην Παλαιά Χώρα ακούσαμε πως η Μεσαιωνική πολιτεία  της Αίγινας δεν είναι επίσημα Αρχαιολογικός χώρος.

Αδιανόητα πράγματα που μαρτυρούν επικίνδυνη αμάθεια και  προσβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού. Οι Αρχαιολογικοί χώροι στην Αίγινα όχι μόνο είναι πολλοί αλλά και είναι καταγεγραμμένοι σε ΦΕΚ. Τελευταία επικαιροποίηση έγινε επί  υπουργίας Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Παλαιά Χώρα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αίγινας στον οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει απόλυτη ευθύνη και έχει επιχειρήσει κατά καιρούς συντηρήσεις και αναστηλώσεις  ιδιαίτερα τη δεκαετία  του 1960 όταν συντηρήθηκαν πολλοί ναοί  του λόφου.

Σήμερα επιχειρείται η στερέωση του Αγίου Ευθυμίου και πρόκειται να συντηρηθεί και η Εκκλησία  του Τιμίου Σταυρού.

Ωστόσο η είδηση  και κυκλοφορία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου από  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαροποιεί ιδιαίτερα  τους φίλους της  Αίγινας και όσους ενδιαφέρονται σοβαρά  για τον πολιτισμό  της.

Περισσότερα στο άρθρο  της κ. Ντίνας  Χατζίνα στο Saronic magazine.

Το Έργο και η Διαδικτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου παρουσιάστηκαν εχτές το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Αρχείο Μνημείων και συντόνισε ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Τι είναι το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Πώς λειτουργεί το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;

Μέσα από τον ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη της επικράτειας που είναι προσβάσιμος από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el ., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πλήρη και έγκυρη πληροφορία για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα.

Η δομή του ΟΠΣ Ειδικότερα, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο λειτουργεί σε ένα περιβάλλον συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών. Αποτελείται από μια βάση δεδομένων (back end) και μια διαδικτυακή Πύλη (front end). Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει διοικητικά, επιστημονικά και γεωχωρικά δεδομένα, καθώς και τεκμήρια, όπως ΦΕΚ κηρύξεων, σαρωμένα διοικητικά έγγραφα, επιστημονικές αναφορές, φωτογραφίες και σχέδια και απευθύνεται κυρίως στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε κρατικές υπηρεσίες εν γένει.

Η Πύλη αντλεί επιλεγμένα συνοπτικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων και τα προβάλλει προς χρήση από το ευρύ κοινό. Η δομή του ΟΠΣ και της Πύλης είναι μνημειοκεντρική. Δηλαδή, η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση το μνημείο, τον αρχαιολογικό χώρο ή τον ιστορικό τόπο.

Σε τι χρησιμεύει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για:

- Την ολοκληρωμένη  εποπτεία και προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς  μόνον εάν γνωρίζεις τι έχεις  μπορείς και να το προστατεύσεις.

-     Τις επενδύσεις, διότι εντοπίζει στο χάρτη τα όρια των προστατευομένων περιοχών και παρέχει έγκυρη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, επιχειρήσεις και πολίτες, για το εάν και πού ακριβώς μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες και επεμβάσεις στο περιβάλλον μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.

-     Τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς, καθώς συγκεντρώνει με οργανωμένο τρόπο τη διοικητική, αρχαιολογική και γεωχωρική πληροφορία που αφορά στον χωρικό σχεδιασμό σε περιοχές όπου υφίστανται μνημεία.

-     Την προστασία από καταπατήσεις, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

-     Την επιστημονική έρευνα γύρω από την ελληνική αρχαιολογία, αλλά και επίκαιρα ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

-     Την εκπαίδευση, μέσα από την κατάλληλη αξιοποίηση του διαδραστικού περιβάλλοντος της εφαρμογής.

-     Την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τρόπο που αναδεικνύει  τον εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας: από τους προϊστορικούς οικισμούς στα κλασικά ιερά, τους βυζαντινούς ναούς και τα ενετικά κάστρα στα οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία, αλλά και τα νεότερα και σύγχρονα κτήρια.

-     Την ενημέρωση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Σε ποιους απευθύνεται το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο δεν απευθύνεται μόνο στις κρατικές υπηρεσίες ή στους επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απευθύνεται σε όλους εμάς, που κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούμε να ενημερωθούμε έγκυρα και εύκολα είτε στο πλαίσιο της επαγγελματικής και οικονομικής μας δραστηριότητας είτε και για άλλους, ψυχαγωγικούς ή εκπαιδευτικούς, λόγους.

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;

Με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο γίνονται για πρώτη φορά εύκολα προσπελάσιμα από τον πολίτη με τη χρήση μιας φορητής συσκευής στοιχεία που στο παρελθόν γνώριζαν μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες και των οποίων η συλλογή απαιτούσε ειδικές γνώσεις, χρόνο, χρήμα και κόπο.

Ποια είναι η σημασία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου για τη χώρα;

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα έργο τομή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και συνάμα ένα σύγχρονο και απαραίτητο εργαλείο για τον ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία είναι εξάλλου αλληλένδετα ζητήματα. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του ΥΠΠΟΑ για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο στο παρακάτω link

https://www.youtube.com/watch?v=ngEBPD6Ga3I

 

Η Αίγινα δε θα μπορούσε να λείπει από το Αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Δείτε ένα παράδειγμα ενός συνδέσμου που παραπέμπει στην Παλιαχώρα Πατήστε εδώ για να δείτε πληροφορίες για την περιοχή της Αφαίας και εδώ  για τους Λαζάρηδες. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για εξωκλήσια όπως είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παγώνι, για ιστορικά κτίρια όπως είναι η οικία Κ. Κανάρη και για άλλες περιοχές όπως είναι η χερσόνησος όρμων Αγίου Θωμά και Αγίων Αναργύρων

Υπάρχουν όπως θα διαπιστώσετε πάρα πολλές πληροφορίες για το νησί της Αίγινας. Είναι μία εφαρμογή που αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.

(Πληροφορίες από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).