Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Η μικρούλα Αγία Τριάδα στο Βαθύ της Αίγινας.

  Η εορτή της Αγίας  Τριάδος αλλά και η γεμάτη νοσταλγία πανέμορφη φωτογραφία του βρέφους - τότε-  Νίκου Οικονόμου μπροστά  στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Βαθύ, μας οδήγησε  στο σημερινό σημείωμα.
  Το  ναΰδριο  της μικρής Αγίας Τριάδας  που στέκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που διατρέχει  τον οικισμό, είναι σήμα κατατεθέν και σημείο  αναφοράς  της περιοχής. Απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα όλων, χάρη στην ομορφιά της, την απλότητα των γραμμών  της και  του μικρού μεγέθους της. Χαρακτηριστικότατο δείγμα  νησιώτικου ναού, λες και ξέφυγε από κάποιο νησί των Κυκλάδων, με τους ασβεστωμένους εξωτερικούς  τοίχους και τη θολωτή στέγη, κλέβει αμέσως και δικαιολογημένα  το βλέμμα, την προσοχή και τη συμπάθεια του περαστικού.
   Σήμερα  έχει ενταχθεί μέσα  στο προαύλιο του μεγάλου ενοριακού ναού και προστατεύεται από τις πέτρινες κατασκευές του κήπου, από κάποιους ίσως απρόσεκτους οδηγούς.
 Από  την σελίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας αντιγράφουμε κάποια  χρήσιμα στοιχεία  για  την ιστορία  της ενορίας.

Ιστορικό
Το χωριό του Βαθέος τα παλαιότερα χρόνια είχε ως ενορία τον ναό του Τιμίου Προδρόμου που με τους σεισμούς του 1962 έπαθε μεγάλη καταστροφή και για μερικά χρόνια, μέχρι να επισκευαστεί, κρίθηκε ακατάλληλος να λειτουργεί. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος, σε κεντρικότερο σημείο του χωριού σε οικόπεδο που δώρισαν οι:  Μαρία Γενίτσαρη, Γεωργία Σαρδή και Εργίνα Πολυδώρου. Ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα εξαιτίας  της μικρής εκκλησίας  που  προϋπήρχε εκεί.
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος θεμελιώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1964 και το 1973 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία με ημιτελή ακόμα τον Ιερό Ναό. Οι εργασίες συνέχισαν  με προσωπική εργασία και προσφορές των κατοίκων του χωριού και στις 26 Αυγούστου του 1984 τελέστηκαν τα εγκαίνια  από τον Μητροπολίτη  Ύδρας κ.κ. Ιερόθεο. Τέλος στις 5 Απριλίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 75 Τ’Α /18- 04- 1995) η ενορία του Τιμίου Προδρόμου Βαθέος μετονομάσθηκε σε ενορία Αγίας Τριάδος. Σήμερα μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι  486 οικογένειες.
Εφημέριοι 
Οι εφημέριοι που διακόνησαν από παλαιά που λειτουργούσε ο πρώτος ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου ήταν οι: Ιερομ.π.Ιερόθεος Πατάπης, π. Συμεών Καλαμαράς,
π. Νικόλαος Χρυσοχόος, π.Παναγιώτης Γιαννούλης και ο Ιερομ. π. Πέτρος Παπαδάκης μέχρι το 1973 περίπου. Από το 1973 έως το 1978 εξυπηρέτησαν τον Ιερό Ναό ως έκτακτοι οί Ιερείς: Ιερομ. π. Νικηφόρος Σύριος, π.Νικόλαος Σπυριδάκης, π. Ευάγγελος Θεοδώρου.
            Το 1987 ανέλαβε ως μόνιμος εφημέριος ο π. Νεκτάριος Κουκούλης μεχρί το 2000, από το 2000 έως το 2003 ο π. Εμμανουήλ Κουτσουράκης, και από το 2003  ο  π. Φώτιος Αποστολόπουλος και τα  τελευταία χρόνια εφημέριος είναι ο αρχιμ. Δαμασκηνός Μούρτζης.