Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Οι δύο ναοί της Αγίας Άννας στην Παλαιά Χώρα.

 

Γαντζωμένη στην κυριολεξία  στην πλαγιά  του λόφου της Παλαιάς Χώρας η Αγία Άννα  που εορτάζει σήμερα, αλλά  κανείς  δεν τη θυμάται. 
Ένα πολύ μικρό εκκλησάκι ιδιαίτερο λόγω του σημείου που έχει κτιστεί. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά  του λόφου κάτω από την Επισκοπή και το κελί του Αγίου Διονυσίου. Μοιάζει με δωμάτιο, με μικρό σπίτι που έχει απομείνει στην Παλαιά Χώρα από τότε που κατοικείτο από τους Αιγινήτες. Λες και κάποιος το ξέχασε. Λες και ο χρόνος λησμόνησε να το γκρεμίσει. Και όμως είναι ένας μικρός ναός, από τους μικρότερους της Παλαιάς Χώρας, χωρίς διακοσμήσεις, επιγραφές, ψιμύθια και περίτεχνο αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Το πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί ως εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον μελετητή κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο στο αρχικό κτίσμα προστέθηκε ένας χαμηλότερος νάρθηκας. Η ανατολική πλευρά είναι κτισμένη πάνω σε βράχο. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά , πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για έναν ναό, ενώ ένα μόνο παράθυρο υπάρχει στη δυτική πλευρά.
Ο ναός κινδύνευσε να καταρρεύσει τη δεκαετία του 1960 γι' αυτό η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντικατέστησε τη στέγη και έκανε τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης  οι οποίες συνεχίστηκαν το 1972.

 Ο μικρός  χαριτωμένος ναός είναι ο δεύτερος που είναι αφιερωμένος  στην Αγία Άννα στην Παλαιά Χώρα. Ο πρώτος βρίσκεται στη νότια πλευρά δίπλα  στην Αγία Αικατερίνη στο μονοπάτι που οδηγεί προς τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Και ετούτος ο ναός είναι πολύ μικρός και εορτάζει στην Κοίμηση της Αγίας Άννας στις 25 Ιουλίου.