Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η Αίγινα αποχαιρετά την αρχόντισσα της γεύσης. Τη Ντόλυ Κουκούλη.

 


Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι – ευλογημένους θα τους έλεγες – που προικίστηκαν από το Θεό με το χάρισμα να κάνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους καλύτερη.  Άνθρωποι που η αύρα τους  σε αγγίζει δεν σε αφήνει αδιάφορο, δροσίζει και ομορφαίνει τον κόσμο.

Άνθρωποι με μεγάλο ίσκιο, που κάτω από τα κλαδιά  τους βρίσκουν απάγκιο και καταφύγιο οι κουρασμένοι της ζωής. Άνθρωποι που έχουν τη στόφα μια άλλης αρχοντιάς, μια ξεχωριστής ευγένειας.

Άνθρωποι που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο και να ομορφύνουν και τη μικρότερη και ασήμαντη στιγμή της κάθε ημέρας, με το χαμόγελό  τους, με έναν γλυκό λόγο, με ένα σπιτικό γλυκό, με ένα κέρασμα.

Η Ντόλυ Κουκούλη ανήκει σε αυτή την κατηγορία  των ανθρώπων που με  τη βιωτή τους, την προσωπική εργασία, το μόχθο, τη συνέπεια και την επιμονή κατόρθωσαν να επηρεάσουν τον τόπο τους, να τον αλλάξουν, να τον προχωρήσουν, να τον πάνε μπροστά.

Ανήκει στους λίγους και ξεχωριστούς που έχουν το χάρισμα να βλέπουν πιο μπροστά από την εποχή τους. Να μην τους καταλαβαίνει ο πολύς «κόσμος» στην αρχή, να διαφοροποιούνται γιατί έχουν όραμα, στόχο, όνειρα.

Η Ντόλυ Κουκούλη ήρθε στην Αίγινα και με πείσμα δούλεψε και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή επιχείρηση, να διαμορφώσει μια εποχή, να χαρακτηρίσει την Αίγινα, να αφήσει το δικό της προσωπικό εμβληματικό στίγμα.

Η Ντόλυ Κουκούλη αναπόσπαστη ψηφίδα της Αίγινας του 20ου αιώνα, δημιούργησε πολιτισμό! Ήταν από  τους ευλογημένους εκείνους ανθρώπους που γλύκαναν με τις δημιουργίες  της, τις ζωές  των Αιγινητών και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού. Άλλαξε τα πρωινά  στο λιμάνι, ομόρφυνε τα απογεύματα με το άφταστο αμυγδαλωτό της, το αρμενοβίλ παγωτό και χάρισε στις Αιγινήτικες βραδιές έναν κοσμοπολίτικο αέρα, μια αρχοντιά. Στο «Αιάκειον»

Στιγμές ρέμβης, ξεγνοιασιάς, καλοκαιρινών διακοπών, ανεμελιάς μα κυρίως χαράς όταν οι παρέες συναντιόντουσαν στα τραπεζάκια της πλατείας, όταν συνομιλούσαν δυνατά, όταν γελούσαν και τραγουδούσαν.

Η Ντόλυ Κουκούλη ήρθε στην Αίγινα και άλλαξε το χάρτη της ζαχαροπλαστικής, της γευσιγνωσίας θα λέγαμε σήμερα. Με τα πρώτα γλυκά της κατέστησε το «Αιάκειον» σημείο αναφοράς, σημείο συνάντησης, αναπόσπαστο μέρος  των καλοκαιρινών διακοπών.

Το «Αιάκειον» χάρη στην εμπνευσμένη και πρωτοποριακή διεύθυνση της, ταυτίστηκε με την Αίγινα και έγινε χώρος καλλιτεχνικών και πνευματικών ζυμώσεων ακόμα και πολιτικών.

Η Ντόλυ Κουκούλη κατόρθωσε να πραγματοποιήσει  το όνειρό της με πείσμα, προσωπική εργασία, τόλμη και επιμονή, να χαράξει τη δική της πορεία, να γράψει τη δικής της ιστορία, να επηρεάσει τη ζωή της Αίγινας, να αφήσει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της.

Η  Ντόλυ Κουκούλη τα τελευταία χρόνια απήλαυσε την ευτυχία να βλέπει το δημιούργημα της να μεγαλουργεί, να συνεχίζει την παράδοση, να βρίσκεται στα χέρια  των έμπειρων εγγονών της. Να είναι στην πρώτη γραμμή της γεύσης, να ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, νέους δρόμους, να διακρίνεται, να βραβεύεται και να κάνει διάσημη την Αίγινα με τις γεύσεις του

Η γυναίκα που σημάδεψε όσο λίγοι με τις δημιουργίες της την Αίγινα, αποχαιρέτισε σήμερα το αγαπημένο νησί της.

Μια πολύ δύσκολη και διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα για το «Αιάκειον» και την Αίγινα.

Το «Αιάκειον» χωρίς  την Ντόλυ!!!

Αποχαιρετούμε την κορυφαία Αιγινήτισσα, τη μεγάλη αρχόντισσα με αυτό το μικρό σημείωμα. Κρατάμε όμως στη μνήμη μας την ευγένεια και το φωτεινό χαμόγελο που μας πρόσφερε και σκορπούσε σε κάθε άνθρωπο που την χαιρετούσε εκεί στην καρέκλα  της στο «Αιάκειον».

.

Με τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης αρχιμ. Νεκτάριο Δαρδανό.