Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ο "γερούλης" της Κυψέλης - εκδήλωση , αφιέρωμα στον Γ. Ν. Μαρίνη

 

Σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου και ώρα 20.30 στην πλατεία  της Κυψέλης θα παρουσιαστεί το 3ο τεύχος  του περιοδικού «Αιγινήτες» που είναι αφιερωμένο στη μορφή του παλαιού Κυψελιώτη και πρόεδρου της Κοινότητας Κυψέλης, Γεώργιου Ν. Μαρίνη ή «Γερούλη».

Ο Γεώργιος Ν. Μαρίνης, γνωστός ως «γερούλης» ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της παλιάς Κυψέλης, που με τη συμμετοχή  του στα κοινά, την προσωπική του εργασία, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το ήθος του σφράγισε μια ολόκληρη εποχή..

Ο  Γεώργιος Μαρίνης  του Νικολάου είναι μια  μορφή της νεότερης Κυψέλης. Ένας χαρακτηριστικός  τύπος ανθρώπου με λαϊκή σοφία και εμπειρία. Ένα πρόσωπο που επηρέασε  τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κυψέλης με την εργασία  του, τη συμπεριφορά, τα λόγια, το ήθος  του.

Ο άνθρωπος αυτός κατόρθωσε να μεταβάλει το μαγαζί του σε μια «Κυψέλη ανθρωπιάς» όπου τα απογεύματα κυρίως οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης έβρισκαν αποκούμπι  πίνοντας το κρασάκι τους. Μέσα από τις κουβέντες, τα πειράγματα τους, τα χωρατά, τα κουτσομπολιά η ζωή αποκτούσε άλλη νοστιμάδα και ξεχνούσαν μεμιάς  τον κόπο, τους πόνους, τις στερήσεις, τις κακουχίες, τις δυσκολίες  της ζωής τους.

Ίσως αυτές οι στιγμές να είναι και η μεγαλύτερη προσφορά  του Γεώργιου Μαρίνη στην μικρή κοινωνία  της Χαλασμένης και μετέπειτα Κυψέλης. Οι ώρες χαράς και συντροφιάς, γαλήνης και ηρεμίας που πρόσφερε η παρέα  του. Η παρέα που ήταν γεμάτη ανθρωπιά και απλότητα. 

Για  την προσωπικότητα  του Γ.Ν. Μαρίνη θα μιλήσει η εγγονή του κ. Κατερίνα Λεούση. Παράλληλα θα προβληθούν  φωτογραφίες από την παλαιά ζωή της Κυψέλης.

Υπεύθυνος έκδοσης: Μπήτρος Γεώργιος