Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τάσος Καραγιάννης, ένας μεγάλος Αιγινήτης


    Ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο στερήθηκε η Αίγινα με το θάνατο του Πανεπιστημιακού καθηγητή Τάσου Καραγιάννη. Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Δημήτρη Σαραντάκου η Αίγινα στερείται άλλον έναν δικό της άνθρωπο που την τίμησε με το ήθος και την εργασία του. Πνεύμα ανήσυχο, χαρακτήρας ακέραιος, με λόγο ουσιαστικό, εμπνευσμένος δάσκαλος, πολυγραφότατος, ερευνητής και βαθύς στοχαστής. Από το 1982 υπήρξε καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης.
   Αντιγράφουμε από το βιογραφικό που μας απέστειλε η  Διευθύντρια του Γυμνασίου Μεσαγρού φιλόλογος  κ. Μπέση Τασούλα:
«Τα κύρια ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία της ιστορίας οικονομικής σκέψης, οικονομικής μεθοδολογίας και επιχειρηματικότητας. Έχει δημοσιεύσει  άρθρα στα διεθνώς έγκυρα περιοδικά:  “International Journal of Social Economics”, Bulletin of Economics Reseearch”, “The South African Joyrnal of Economics”, “International Review of Economics and Business”, “History of Political Economy”, “History of Economics ideas”, “Indian Journal of Applied Economics”, “International Journal of new Ideas”, «Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας», «Σπουδαί». Άλλες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων. Δίδαξε σε προπτυχιακό επίπεδο και σε δεκατέσσερα σεμινάρια σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Υπήρξε μέλος Διδακτορικών Επιτροπών, εισηγητής σε σεμινάρια και σε πενήντα έξι εθνικά και διεθνή συνέδρια.
   Ο Τάσος έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Αίγινα την οποία πρόβαλλε μέσα από την πνευματική του δράση διεθνώς. Αγαπούσε πολύ την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού και είχε εντρυφήσει στους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρονταν σε αυτό, όπως συχνά μου ανέφερε. Εξάλλου είναι γνωστό το ιστορικό του μυθιστόρημα « Το δόρυ της θεάς Αφαίας»
    Ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Αιγινητών το καλοκαίρι του 2010 σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης είχε παρουσιάσει το βιβλίο αυτό του Τ. Καραγιάννη και είχε βραβεύσει τον συγγραφέα για το σύνολο του έργου του. Από αυτήν την εκδήλωση παραθέτουμε φωτογραφίες.