Τέσσερις μέρες ποτέ δεν είναι αρκετές για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη. Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας οργάνωσε 4ήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη από 30 Μαρτίου ως 2 Απριλίου, στα πλαίσια του προγράμματος της κατά τη φετινή χρονιά που έχει ως θέμα τα Κάστρα και τους Πύργους.
Οι μαθητές επισκέφθηκαν την πρώτη ημέρα την περιοχή των Τεμπών και αργά το βράδυ την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Την δεύτερη ημέρα (Σάββατο) το πρόγραμμα περιελάμβανε περιήγηση στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν από ξεναγό στους βασιλικούς τάφους και σε όλα τα εκθέματα της «Μεγάλης Τούμπας» που ανέσκαψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα, τους καταρράκτες της Έδεσσας και τα Λουτρά της Αριδαίας.
Την Τρίτη ημέρα (Κυριακή) το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στα κάστρα της Άνω πόλης της Θεσσαλονίκης, προσκύνημα στη Μονή Βλατάδων, ξενάγηση στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και στον Λευκό Πύργο. Η ανάβαση στον Πύργο προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Το επιβλητικό αυτό κτίριο με την ελικοειδή, κοχλιωτή κλίμακα του αποκαλύπτει έξι ορόφους στους επισκέπτες του. Ένα κτίριο το οποίο δεν κτίστηκε μόνο για τις αμυντικές ανάγκες της πόλης, αλλά ήταν με τέτοιο τρόπο διαρρυθμισμένο ώστε να μπορεί στο εσωτερικό του να διαμένει με ασφάλεια η φρουρά. Σήμερα ο πύργος έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Αυτή τη στιγμή και σε όλους τους ορόφους φιλοξενείται διαδραστική έκθεση με θέμα τη ζωή και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η θέα από τον εξώστη του Πύργου ήταν μαγευτική αλλά και συναρπαστική διότι κατά μήκος της παραλίας λάμβανε χώρα ο Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος" με πλήθος κόσμου να επευφημεί τους αθλητές. Το μνημείο της Ροτόντα αλλά και η αψίδα του Γαλέριου ήταν άλλα δύο σημεία της πόλης που γοήτευσαν τους μαθητές.
Η περιήγηση στους δρόμους του κέντρου της πόλης στην παραλιακή οδό και στις πλατείες της πόλης ηλέκτρισαν το ενδιαφέρον όλων. Μια άλλη πόλη με όμορφα και φιλόξενα καταστήματα, χαμογελαστούς ανθρώπους, εντυπωσιακές βιτρίνες, με λιχουδιές και γεύσεις για όλα τα βαλάντια. Πλατεία Ναβαρίνου, Άθωνος, Λαδάδικα, Αριστοτέλους, Αγία Σοφία αλλά και το Εμπορικό Κέντρο Cosmos έξω από την πόλη ήταν οι απαραίτητοι σταθμοί μας για αναψυχή και τροφοδοσία.
Λίγο πριν την επιστροφή καθ’ οδόν δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχαιολογικό πάρκο του Δίον στην Πιερία. Ένας χώρος απίστευτης φυσικής ομορφιάς με πλακόστρωτα καλντερίμια, γεφύρια και καταπράσινη φύση που αποκαλύπτει τα ιερά του Δία, της Θεάς Δήμητρας, Ίσιδας, το αρχαίο Θέατρο. Όλος ο χώρος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη ζωή και την ιστορία του Βασιλιά Φίλιππα αλλά και του Μ. Αλεξάνδρου ο οποίος από το σημείο αυτό ξεκίνησε τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ασία. Τελευταία επίσκεψη η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου λίγο έξω από το Λιτόχωρο.
Η ανοιξιάτικη φύση, η ιστορία, η ζωή, το κλίμα της Βόρειας Ελλάδας σε όλο της το μεγαλείο. Μπορεί το ταξίδι να είναι μεγάλο, όμως η Ελλάδα σε αποζημιώνει με τον φυσικό, αρχαιολογικό, ιστορικό, λαογραφικό της πλούτο. Έναν πλούτο που την καθιστά μοναδική και αξιολάτρευτη.
Η εμπειρία μιας τέτοιας εκδρομής στάθηκε πολύτιμη για τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Μπορεί η επιστροφή στην Αιγινήτικη καθημερινότητα να μελαγχολεί όμως τα αναρίθμητα κουτιά με τσουρέκια που μεταφέρθηκαν στην Αίγινα θα γλυκαίνουν τις μέρες που ακολουθούν και θα θυμίζουν την νύμφη του Θερμαϊκού.