Η Ευαγγελική αυτή φράση θα κόλαγε γάντι ιδιαίτερα σήμερα σε μια μεγάλη μερίδα πολιτικών που συνεχίζει ακόμα να ταλαιπωρεί τους Έλληνες με τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" παραμονές εκλογών. Αμετανόητοι, ανάλγητοι, αναίσθητοι και κατά πάσα πιθανότητα ανέστιοι μετά τις εκλογές. Αμαθείς και αμετακίνητοι από το ψέμα τους, από το βράχο της υπεροψίας και της πλάνης τους.
Τη φράση αυτή απηύθυνε ο Ιησούς προς τους γραμματείς και Φαρισαίους της εποχής του: "λέγουσι και ου ποιούσι". Μια θρησκευτική κάστα, μια ομάδα η οποία φόνευε τους προφήτες και τους σοφούς τους Θεού, εμπορευόταν το Θεό, ζούσε από την υπόθεση Θεός, από κει αντλούσε την εξουσία, τη δύανμη και το κύρος της μέσα στην Ισραηλιτική κοινωνία. Άνθρωποι επικίνδυνοι, εχθροί της αλήθειας, εκπρόσωποι της φθοράς, της παρακμής, της πτώσης.
Ο Ιησούς, όπως ακούσαμε χθες βράδυ τους απευθύνει τα τρομερά "Ουαί" (αλίμονο). Η σύγκρουση μαζί τους έχει ξεκινήσει. όμως εχει ήδη φανεί η ανατολή της νέας ημέρας. Η σύγκρουση είναι μετωπική. Ο Ιησούς το λέει ξεκάθαρα: " Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνη αλλά μάχαιρα". Αυτό το μαχαίρι έρχεται να κόψει κάθε δεσμό και σχέση με τον παλαιό κόσμο, τον παλαιό άνθρωπο. Τον άνθρωπο των παθών, της διαφθοράς, της μιζέριας, της υποκρισίας. Γι αυτό μας παρακινεί να μην δειλιάσουμε, να μην επαναπαυθούμε, αλλά να εργαστούμε φιλότιμα και να προετοιμαστούμε για τον ερχομό του Νυμφίου όπως οι πέντε από τις δέκα παρθένες της παραβολής που περίμεναν καρτερικά αλλά πανέτοιμες, πάνοπλες (με αρκετό λάδι στα φανάρια τους) την ώρα του γάμου. Ενώ οι άμυαλες και μωρές που είχαν λιγοστό λάδι έμειναν έξω από το γάμο, γιατί απλά δεν είχαν προνοήσει.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των δέκα παρθένων και η Εκκλησία μας υπενθυμίζει να προετοιμαστούμε για τον ερχομό του Νυμφίου.