Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο κήπος με τα πέτρινα γλυπτά του κ. Π. Μαρίνη στην Κυψέλη



    Το μεσαγρίτικο πουρί δουλεύεται πιο εύκολα. Τα πιο σκληρά βρίσκονται στο Όρος. Αυτές ήταν  οι δύο πρώτες πληροφορίες που άκουσε η ομάδα  της Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, μπαίνοντας  στον κήπο  του κ. Παναγιώτη Μαρίνη.
    Ο  καιρός μπορεί να μην βοηθούσε όμως και μόνο η είδηση ότι θα επισκεφθούμε ένα χώρο όπου εκτίθενται έργα από Αιγινήτικη πέτρα που έχει φιλοτεχνήσει ο κ. Μαρίνης ήταν από μόνη της πραγματική πρόκληση. Πολλά παιδιά γνώριζαν ήδη τον κ. Μαρίνη  και από προηγούμενες επισκέψεις  τους αλλά και από τη μαθητεία τους κοντά του, στο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε  στα πλαίσια  του Φεστιβάλ Φιστικιού πέρσι το Σεπτέμβριο.
   Ο κήπος  του κ. Μαρίνη βρίσκεται επί της λεωφόρου Κυψέλης ακριβώς πίσω από  το κατάστημά  του με τα τζάμια. Φιλοξενεί δεκάδες έργα από πέτρα. Πέτρα από όλα τα σημεία της Αίγινας, όπως το Ανιτσαίο, τις Άλωνες, τη Χρυσολεόντισσα, το Μεσαγρό, τις Πόρτες,  τη Παχειά Ράχη, το Παγώνι.
   Ο ίδιος μας ανέφερε ότι στη βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας που ξεκινά από τον Τούρλο και καταλήγει  στο Φάρο βρίσκεται το «ξανθό χρυσάφι» της Αίγινας, εννοώντας το πουρί.
   Πρόσωπα, σχήματα ανθρώπινα, γούρνες, καραβάκια, στόμια πηγαδιών, υδρορροές και πολλά άλλα θέματα συναντά κανείς μέσα στον κήπο. Ο κ. Μαρίνης μίλησε στα παιδιά  και για  την ύπαρξη των αρχαίων λατομείων, μας έδειξε τα εργαλεία  του, το πάτημα, τα φουρνάκια, και τη πλούσια συλλογή από παλαιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είχαν στη διάθεσή τους και χρησιμοποιούσαν στην εργασία τους και μέσα στο σπίτι τους, οι παλαιοί Αιγινήτες.
   Πολλά από τα εκθέματα  έχουν  εκτεθεί σε  εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

   Τα στοιχεία κατέγραψε η μαθήτρια Καλαμάκη Κατερίνα και  τις φωτογραφίες τράβηξε η μαθήτρια Αντωνία Τρίμη.