Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

O Αχαιός κάνει... "Come back"





Στις 18 Ιουλίου 2006 η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΧΑΙΟΣ ΦΕΡΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ δρομολόγησε στη γραμμή Πειραιά - Αίγινας το νεότευκτο πλοίο της Αμφίδρομο ΑΧΑΙΟΣ.
 Θεωρείται το πιο σύγχρονο αμφίδρομο πλοίο της Ελλάδας και ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως.
Το Αμφίδρομο ΑΧΑΙΟΣ είναι ένα σύγχρονο πλοίο Β’ κατηγορίας (Coastal Service) που ναυπηγήθηκε κάτω από την επίβλεψη του Ελληνικού Νηογνώμονα και πληροί όλες ανεξαρτήτως τις προϋποθέσεις των τελευταίων ευρωπαϊκών Οδηγιών ως νέο πλοίο. Το πλοίο δύναται να ταξιδεύει και προς τις δύο κατευθύνσεις και διαθέτει δύο πόρτες/καταπέλτες, έναν στην πλώρη και έναν στην πρύμη, οπότε τα οχήματα δεν χρειάζονται ποτέ να κάνουν ελιγμούς (μανούβρες) αλλά μπαίνουν και βγαίνουν πάντα «με το εμπρός». Αυτός ο τρόπος φόρτωσης, όπου αποφεύγονται οι ελιγμοί μέσα ή έξω από το πλοίο, εκτός από ευκολία και ταχύτητα, προσφέρει και τη μέγιστη ασφάλεια στην είσοδο και έξοδο των οχημάτων.
    Για την άνεση των επιβατών, το Αμφίδρομο ΑΧΑΙΟΣ διαθέτει δύο κυλιόμενες σκάλες που μεταφέρουν τους επιβάτες από την κάθε πλευρά του πλοίου στα κλιματιζόμενα σαλόνια, τα οποία η αρχιτέκτων εσωτερικού χώρου Ελένη Δάρα έχει διακοσμήσει με χαρούμενα χρώματα που κάνουν το ταξίδι μια ευχάριστη εμπειρία. Στις δύο πλώρες υπάρχουν τραπέζια με πολυθρόνες ενώ περιμετρικά αναπαυτικοί καναπέδες.   Πρωτοποριακό στοιχείο για πορθμειακή γραμμή αποτελεί ο μεγάλος παιδότοπος, κατάλληλα διαμορφωμένος για τους μικρούς επιβάτες του πλοίου, όπου τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν ευχάριστα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πλοίο είναι εργονομικά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο  Αχαιός επέστρεψε από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, αφού για επτά χρόνια πραγματοποιούσε δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας. Του ευχόμαστε καλά ταξίδια και να υπηρετήσει τη γραμμή με τέτοιο τρόπο που να ταιριάζει στο βαρύ όνομα του αλλά και στις προδιαγραφές του.