Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Άνοιξε το Τριώδιο



   Δεν μας έφτανε η προεκλογική ανησυχία για τη στελέχωση των συνδυασμών, τα "σούρτα φέρτα" των υποψηφίων, τις πίκρες και τα παράπονα των πολιτικών αρχηγών που τα αστέρια τους διστάζουν ή αρνούνται να μπουν επικεφαλής για τη διεκδίκηση των μικρών και μεγάλων δήμων....... άνοιξε και το Τριώδιο.
    Στην αντίληψη  του κόσμου αυτό ίσως μπορεί να φοριέται γάντι με μια άνοστη και κουτσουρεμένη προεκλογική εκστρατεία. Άλλωστε είναι η εποχή που οι μάσκες φοριούνται.... Γενικώς.
    Το θέμα μας όμως είναι ότι ενώ ακόμα δεν χωνέψαμε τις βασιλόπιτες... αρχίζουν οι αποκριάτικοι χοροί και οι συνεστιάσεις... Και μεσ' τη μέση και ο Αγιος Βαλεντίνος στις 14 του μήνα. Μη χάσει κι αυτός...
   Ωστόσο αν θέλουμε να σοβαρευτούμε και να δούμε  τι είναι πραγματικά το Τριώδιο, τότε θα πρέπει να  αναφέρουμε τα παρακάτω:
   Τριώδιο  λέγεται  η εποχή πριν από το Πάσχα, κατά την οποία η Εκκλησία   μας προετοιμάζει    για τον εορτασμό του Πάσχα.. Το  Τριώδιο έχει πάρει την ονομασία του από το βιβλίο της Εκκλησίας που περιλαμβάνει  την υμνολογία της περιόδου αυτής. Το βιβλίο του Τριωδίου ανοίγει το απόγευμα του Σαββάτου , στον Εσπερινό   για την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και κλείνει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Όλη αυτήν την εποχή ότι διαβάζουμε και ψάλλουμε στην Εκκλησία προέρχεται από αυτό το βιβλίο.
     Κάθε Κυριακή του Τριωδίου η Εκκλησία με το ανάλογο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, μας    θυμίζει κάποιες αρετές τις οποίες πρέπει να αποκτήσουμε  όπως:
-          Την  Κυριακή  του Τελώνου και Φαρισαίου (η σημερινή) μας θυμίζει την ταπείνωση του Τελώνη.
-          Την  Κυριακή  του Ασώτου  μας θυμίζει  την μετάνοια και την επιστροφή.
-          Την Κυριακή  της Αποκριάς μας θυμίζει την αγάπη, η οποία είναι   το κριτήριο με το οποίο ο Θεός θα μας κρίνει κατά την Δευτέρα Παρουσία.
-          Την  Κυριακή  της Τυροφάγου μας θυμίζει την συγχωρητικότητα   και την συγνώμη.