Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Τελευταία παράσταση σήμερα από το "Γλάρο Ιωνάθαν"




"Ο Γλάρος Ιωνάθαν"  από τη Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  δίνει  την τελευταία του παράσταση απόψε Κυριακή στις 9 το βράδυ στην αίθουσα  του 2ου Γυμνασίου στην Κυψέλη. Μια παράσταση που αγαπήθηκε και  υπηρετήθηκε άψογα από τους 20 μαθητές που παίρνουν μέρος σε αυτήν αλλά και αγκαλιάστηκε από τους θεατές.
Παραθέτουμε  την παρουσίαση - κριτική που έγραψε ο κ. Ανέστης Κορνέζος στην προσωπική του σελίδα στο Fb.


Του κ. Ανέστη Κορνέζου
Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον, πέρασε όλη τη ζωή του μόνος, αλλά πέταξε πολύ μακριά, πέρα από τους Βράχους, πέρα από τη Θάλασσα. Η μεγάλη του θλίψη δεν οφειλόταν τόσο στη μοναξιά του, όσο στο ότι οι άλλοι γλάροι δε θέλησαν να πιστέψουν στο μεγαλείο της πτήσης που τους περίμενε. Είχαν αρνηθεί να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν. Εκείνος, κάθε μέρα, μάθαινε και πιο πολλά. Έμαθε πως δε χρειαζόταν πια ψαρόβαρκες και μπαγιάτικο ψωμί για να επιβιώσει. Έμαθε να κοιμάται στον αέρα και, χαράζοντας μια νυχτερινή πορεία δια μέσου του θαλασσινού ανέμου, κάλυπτε εκατό μίλια από το ηλιοβασίλεμα μέχρι το χάραμα.
Παρακολουθήσαμε τον Γλάρο Ιωνάθαν την Κυριακή. Μια πραγματικά πανέμορφη αλλά και δύσκολη παράσταση. Και πολλές ιδέες άρχισαν να ξεπηδούν.
Συνειδητοποιήσαμε πως όλοι είμαστε ένας μικρός Ιωνάθαν. Αλλά πόσοι από μας μπορούμε να τον ακούσουμε; Αυτόν τον μικρό σαλτιμπάγκο που διψά για ταξίδια, για κυριαρχία και μαεστρία, αλλά επίσης για σύνδεση, αποδοχή και αγάπη. Αυτό το μικρό πουλί που διψά να ανακαλύψει τον κόσμο, επειδή μπορεί να δει ότι ο κόσμος είναι μέρος, αντανάκλαση, του εαυτού του.
Μέσα από την παράσταση, παρακολουθήσαμε πώς ο μαθητής μεταμορφώνεται σε δάσκαλο, αλλά και πώς κατανοεί την βαθύτερη αλήθεια: ότι αυτόν που πιστεύουμε ως ιδιοφυΐα, ως έναν δάσκαλο “εκεί έξω”, είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος μας ο εαυτός, απλά σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.
Το μήνυμα που πέρασε με έξυπνο τρόπο ο σκηνοθέτης κ. Γιώργος Μπήτρος είναι απλό, αλλά και συνάμα τόσο δύσκολο στην εφαρμογή του. Θέλεις να ξεκινήσεις να μαθαίνεις; Πήγαινε να μάθεις κάτι που πραγματικά αγαπάς και σε ενδιαφέρει. Και όταν αισθανθείς έτοιμος, πήγαινε και δίδαξέ το σε κάποιον που και αυτός το λατρεύει. Ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος, ο κ. Μπήτρος λαμβάνει καθημερινά τον ρόλο ενός μεγαλύτερου Γλάρου για να διδάξει στα μικρά φτερωτά πλάσματα της κοινωνίας μας, πώς να ανοίξουν τα φτερά τους και να ξεπεράσουν αργότερα τους προκατόχους τους.
Στην κίνηση των μαθητών, συνέβαλε με επιτυχία ο κ.Βαγγέλης Πιτσιλός, ενώ μετά την τεράστια προσέλευση, αποφασίστηκε να δοθεί μια επιπλέον παράσταση εντός της εβδομάδας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία /Διασκευή του έργου: Γιώργος Μπήτρος
Κίνηση: Βαγγέλης Πιτσιλός

Παίζουν οι μαθητές:
Κοπανά Νεκταρία, Φράτνικ Ρικάρντο, Στενάκης Ευάγγελος, Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνος, Παλάι Αλέξανδρος, Μαρίνος Χάρης, Παλαμιδόπουλος Βασίλης, Χαλδαίου Ελένη, Γκίκα Κωνσταντίνα, Προκοπίου Άρτεμις, Μπέση Ελεάνα, Κανάκη Ευαγγελία, Γεννίτσαρη Παρασκευή, Μπέση Μαρία, Λαζάρου Παντελής, Παλάι Ραφαήλ, Γιαννούλης Βασίλης, Φλεμετάκης Πέτρος, Γιαννούλης Εμμανουήλ, Λεβεντόπουλος Θωμάς.

Σχεδιασμός αφίσας: Ματούλα Ρούσσου
Εκτυπώσεις: ΓΡΑΦΗ

Συνέβαλαν: Χελιώτης Παναγιώτης, Γεννίτσαρης Ελευθέριος, Στενάκης Ευάγγελος
-----------------------------------

Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη