Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το "Έγκλημα στο Χαλικάκι"




  Η μεγάλη ανταπόκριση θεατών στις  τέσσερις πρώτες παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Κυψέλης οδήγησε τους συντελεστές  της παράστασης να προσθέοσυν άλλη μια παράσταση στις ήδη προγραμματισμένες. Τρεις  λοιπόν τελευταίες  την Παρασκευή 16 (ώρα έναρξης 20.30 μ.μ.) - Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20.00 μ.μ.)

 Γράφει ο κ. Ανέστης Κορνέζος:
Πρόωρες κάλπες έχουν στηθεί εδώ και δύο εβδομάδες στην Κυψέλη.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή στα δημοτικά πεπραγμένα, αλλά για ακόμα μία θεατρική υποψηφιότητα από την τοπική ομάδα της περιοχής. Η προεκλογική τους υπόσχεση, μία αλλά ουσιαστική: να τα αλλάξει όλα, με όπλο τη σάτιρα. Επικεφαλής για μια ακόμα φορά, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ.Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος επιστρέφει και πάλι στα γνωστά του ηθογραφικά λημέρια που τον έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των θεατρόφιλων του νησιού. Ο συνδυασμός που κατέβασε αυτή τη φορά στον θεατρικό στίβο, αποτελεί και πάλι φαβορί για μια σίγουρη και άνετη νίκη, καθώς εκτός των νέων υποψηφίων, τη λίστα συμπληρώνουν παλιοί γνώριμοι του Πνευματικού Κέντρου, ενήλικες πλέον που όμως ομογενοποίηθηκαν και αλληλεπιδρούν άψογα με το νέο αίμα της ομάδας.
Το «Έγκλημα στο Χαλικάκι», αποτελεί μια ετερίδοξη διασκευή της κλασσικής «Κυρίας Δημάρχου», μια σπαρταριστή κωμωδία που σατιρίζει τα πολιτικά ήθη, το φεμινισμό αλλά και τα εντόπια κακώς κείμενα, τις κοινωνικές παθογένειες, τον ηθικοδιδακτισμό αλλά και τα…Αιγινήτικα γλωσσοπλαστικά εγκλήματα.
Η συνταγή με τις αντιπαλότητες που γεφυρώνονται, όχι για χάρη του έρωτα όπως στην ταινία, αλλά λόγω ανωτέρας μεταφυσικής βίας, ενισχύεται με διαχρονικές παρατηρήσεις για την σαθρή πολιτικάντικη νοοτροπία.
Οι συμμετέχοντες αποδίδουν κυρίως το ματαιόδοξο της λαχτάρας για εξουσία, σε μια εποχή με έντονα πολιτικά πάθη που μοιάζουν να έρχονται από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αναδεικνύοντας παράλληλα το ουσιαστικό των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και το σύγχρονο (και μελλοντικό) καρκινογόνο αίτιο της ελληνικής κοινωνίας: τις μαζικές αναχωρήσεις του πλέον παραγωγικού και ελπιδοφόρου κομματιού της χώρας μας στο εξωτερικό.
Χωρίς να καταφεύγει σε ηθικολογικές πλαστικότητες περί ξενιτεμού και λαϊκίστικη κατακραυγή της Πολιτικής, η παράσταση πετυχαίνει το βασικότερο σκοπό ενός καλλιτεχνήματος: να ψυχαγωγήσει. Και σε αυτό παίζουν ρόλο όλα τα συστατικά του, από τη σκηνοθεσία έως την υποκριτική και τα σκηνικά.
Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να μάθετε πόσο απέχει η Αίγινα από τη Σουηδία, ποιες οι ιδανικότερες περιοχές απόθεσης των απορριμμάτων, πώς μαγειρεύεται το Coq au vin και από ποιον πήρε το όνομά του ο Μεριστός, ψηφίστε δαγκωτό τον συνδυασμό που ειδικεύεται σε αυτά τα μικρά και απολαυστικά θεατρικά «εγκλήματα». Μπορεί να μην πραγματοποιούν ρουσφέτια αλλά τηρούν στο έπακρο τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.
--------------------
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπήτρος
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Ηλίας Θωμάς, Άρτεμις Προκοπίου, Ελένη Χαλδαίου, Βασίλης Παλαμιδόπουλος, Αντωνία Μπήτρου, Μαρίνα Χρυσοχόου, Μαρία Λυκούρη, Νεκταρία Κοπανά, Ρικάρντο Φράτνικ, Αλέξανδρος Παλάι, Ευάγγελος Στενάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, Ελεάνα Μπέση, Γιώργος Μπήτρος, Αρετή Κουκούμη.

Σκηνικά, εκτύπωση αφισών και προγράμματος: Ματούλα Ρούσσου - "Γραφή"

Επιλογή χρωμάτων σκηνικού: Νεκταρία Μπήτρου.
Επιλογή μουσικής και φωτογράφιση ομάδας: Ανέστης Κορνέζος
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Χελιώτης
Χειρισμός μουσικής & φωτισμού: Αργύρης Γρυπαίος

Επόμενες παραστάσεις: Παρασκευή 16 / Σάββατο 17 /
Κυριακή 18 Μαρτίου
Ώρα έναρξης 20.00
Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συμμετοχή για την ενίσχυση του Λεουσείου.
----------------
Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη
Κείμενο: Ανέστης Κορνέζος