Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το πλοίο του Κ. Κανάρη στο λιμάνι της Αίγινας.

     Ένα σπάνιο  σχέδιο με μελάνι  είδε  το φως της δημοσιότητας μέσα από το έγκυρο AeginaLight.gr. Πρόκειται  για ένα σχέδιο με μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 212 x 312 mm που περιλαμβανόταν  ανάμεσα στα 517 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά, σε δημοπρασία  του οίκου Βέργου . Τίτλος στα αγγλικά κάτω στο μέσο: «Canaris’s / Fireship», τόπος και χρονολογία κάτω δεξιά: «AEGINA 12 JULY 1826».
   Απεικονίζει το πυρπολικό του Κανάρη στην Αίγινα (12 Ιουλίου 1826), λίγο πριν αναχωρήσει για την εκστρατεία της Σάμου, όπου ο ήρωας έχασε τρεις συντρόφους του κινδυνεύοντας σοβαρά και ο ίδιος. Το πυρπολικό του βυθίστηκε πριν εκραγεί .
    Συναρπάζει  η εικόνα  της επαναστατικής Αίγινας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως  ο Κωνσταντίνος Κανάρης είχε  μεγάλους δεσμούς με την Αίγινα. Απόδειξη  το σπίτι  του κοντά  στο λιμάνι  που υπάρχει μέχρι σήμερα.  Η  οικία του Κων. Κανάρη (ιδιοκτησίας σήμερα Α. Λυκούρη) στην ομώνυμη οδό στην πόλη της Αίγινας, είναι ένα ενδιαφέρον κεραμοσκέπαστο νεοκλασικό κτίριο με λιτές όψεις και αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι οι παραστάδες στις γωνίες του κτηρίου, τα πλαίσια στα παράθυρα, το ξύλινο δαντελωτό κόσμημα κάτω από το γείσο της στέγης, η τζαμαρία στην οποία οδηγεί η πέτρινη σκάλα ανόδου στον όροφο. Το κτίριο αναδεικνύεται από τον κήπο που το περιβάλλει.
    Δυστυχώς όπως και τόσα άλλα  ιστορικά σπίτια  του νησιού που συνδέονται με  τα επαναστατικά και μετα- επαναστατικά χρόνια  στην Αίγινα  είναι βυθισμένα στη λήθη και στη λησμονιά από την επίσημη πολιτεία. Λίγοι  τα  γνωρίζουν ενώ θα έπρεπε να είναι σημεία  αναφοράς  και να απολαμβάνουν  της φροντίδας και της προβολής  που τους αρμόζει.