Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το γλυπτό του Γ. Μόραλη βρίσκει μόνιμη κατοικία στην Αίγινα.




Επίσκεψη στο χώρο που θα τοποθετηθεί το γλυπτό  του Γιάννη Μόραλη πραγματοποίησε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ο  αρχιτέκτονας κ. Θοδωρής Ζουμπουλάκης συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Αίγινας κ. Δ. Μούρτζη, τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου κ. Γ. Μούρτζη, τον εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ν. Βλαστό τον ιστορικό κ. Γ. Καλόφωνο και την κ. Μ. Αυθεντοπούλου.
Ο σκοπός  της επίσκεψης ήταν να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τοποθέτηση του γλυπτού στο χώρο που έχει επιλεγεί. Το γλυπτό του Γ. Μόραλη είχε εκτεθεί στην παραλία της Αίγινας  στα πλαίσια  του Φεστιβάλ Φιστικιού (2016) που περιελάμβανε πολλές εικαστικές εκδηλώσεις  αφιερωμένες στον καλλιτέχνη. Έκτοτε εκκρεμεί  η μόνιμη τοποθέτησή του στην Αίγινα παρόλο που είχε επιλεγεί το σημείο. Να υπενθυμίσουμε ότι ως χώρος τοποθέτησης έχει επιλεγεί σημείο του παραλιακού δρόμου μετά  το ξενοδοχείο «Δανάη» και πριν την οικία Σαλιαρέλη, ένα σημείο που γειτνιάζει με το σπίτι του Γ. Μόραλη και τόπος έμπνευσης για το έργο του. Το έργο με φόντο τη θάλασσα  του Σαρωνικού όπου διέρχονται τα πλοία της γραμμής. Άλλωστε αυτό αναπαριστά και το έργο δύο φέρυ μπωτ που συναντιούνται στη διαδρομή Πειραιάς – Αίγινα.
Το γλυπτό θα επιστρέψει σε λίγες μέρες από την Αθήνα, όπου  συμμετείχε στην μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τον Γ. Μόραλη. 


 Για την τοποθέτηση του γλυπτού η κ.Πέγκυ Ζουμπουλάκη είχε μιλήσει στο Saronic magazine  σε σχετική συνέντυεξή της:
"Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ο παραλιακός δρόμος της Αίγινας με τα σπίτια του Νικολάου, του Καπράλου, του Μόραλη και του Νίκου Καζαντζάκη ασφαλώς, μου θυμίζει πολύ τον Νίκο Νικολάου και τον Γιάννη Μόραλη. Κάπου εκεί, σε κάποιο σημείο για το οποίο θα συμφωνήσουν όλοι, θα μου άρεσε να τοποθετηθεί το έργο του Μόραλη» Ο λόγος για το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Χωρίς τίτλο», εμπνευσμένο στην Αίγινα από τη θέα που είχε ο δημιουργός προς τη θάλασσα από το ατελιέ του, το οποίο δώρισε η Πέγκυ Ζουμπουλάκη στον Δήμο Αίγινας και προσωρινά κοσμεί το λιμάνι του νησιού. «Την απόφαση για την οριστική θέση του έργου θα ήθελα να λάβει μια ομάδα ανθρώπων –όχι μόνο ο Δήμος– που έχουν σχέση με την τέχνη και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου. Είμαι αντίθετη με τη λογική των ”δωρητών”, που επειδή χαρίζουν ένα έργο έχουν την απαίτηση να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο της επιλογής τους. Σε μια δωρεά έχει πάντα λόγο και ο αποδέκτης».