Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Σωζία Αποσπόρη η δασκάλα και μάνα της Πέρδικας.

 Μετρά 41 χρόνια υπηρεσίας στο Δημοτικό Σχολείο  της Πέρδικας. Η προσφορά  της στην τοπική κοινωνία σημαντική. Στα θρανία του σχολείου της έχουν μαθητεύσει γενιές παιδιών που σήμερα είναι σωστοί οικογενειάρχες και άξιοι επαγγελματίες. Είναι όλοι  τους παιδιά της. Μαθητές και μαθήτριές της.
  Είναι κάτι περισσότερο από δασκάλα ή Διευθύντρια  του Σχολείου. Είναι μια μεγάλη μάνα που δεκαετίες  τώρα αγωνίζεται για να μάθουν  τα παιδιά  του χωριού της, γράμματα. Χρόνια τώρα αγωνίζεται για την αναβάθμιση του σχολείου της, για  την πνευματική πρόοδο  του χωριού της. Όνειρο της ήταν να δημιουργηθεί μια Δανειστική βιβλιοθήκη, όχι απλά  για τα παιδιά του σχολείου αλλά  για όλους  τους κατοίκους του χωριού.
Και το κατάφερε. Ένα όνειρο 40 χρόνων έγινε πραγματικότητα χάρη στο πείσμα, τη θέληση, την επιμονή της.
  Ήταν 11  Σεπτεμβρίου του 2017 στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Για πρώτη φορά Υπουργός Παιδείας σε
 παρόμοια τελετή σε σχολείο της Αίγινας. 
  Η κ. Σωζία καλωσορίζει τον κ.Κώστα Γαβρόγλου στην αυλή  του σχολείου και αμέσως μετά  την τελετή του αγιασμού του ανακοινώνει από μικροφώνου το αίτημά  της. "Θέλουμε μια βιβλιοθήκη" Ο Υπουργός με ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή, ως κάτοικος του γειτονικού χωριού" την ακούει και της υπόσχεται μια βιβλιοθήκη.
  Η κ. Σωζία δεν έβαλε κάτω. Άρχισε  τα τηλέφωνα και από 30  τετραγωνικά  που προοριζόταν να γίνει η βιβλιοθήκη έφτασε τα 90!.
 Χθες Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η νέα βιβλοθήκη είναι πλέον γεγονός. Ο Υπουργός κ. Κ. Γαβρόγλου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου κ. Νίκα παρέδωσαν στο Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας μια καινούργια βιβλιοθήκη
   Στην τελετή έναρξης λειτουργίας της βιβλιοθήκης ειπώθηκαν και ακούστηκαν πολλά όμορφα λόγια μέσα σε ένα ζεστό και συγκινητικό κλίμα.
  Ο Υπουργός μίλησε για την ανάγκη να είναι τα σχολεία ανοικτά σε όλη την κοινωνία, κάλεσε  τα παιδιά να μπουν στη βιβλιοθήκη και να τη δουν όχι μόνο ως χώρο ανάγνωσης αλλά συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης γνώμης και άποψης. Θαύμασε το μεράκι, την επιμονή και την εργατικότητα της κ. Σωζίας και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία  της βιβλιοθήκης.
   Με ιδιαίτερα λόγια αναφέρθηκε στα μικρά σχολεία  της Ελλάδας, που αυτά κράτησαν την Παιδεία  σε δύσκολα χρόνια και έμαθαν γράμματα στους Έλληνες. "Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κράτησαν τα σχολεία ανοικτά  στα δύσκολα χρόνια  της κρίσης και συνέχισε λέγοντας πώς τώρα πλέον μπορούμε στην μετα-μνημονιακή εποχή να κάνουμε καλύτερη διαχείριση πόρων αλλά και να γίνουν διορισμοί στην εκπαίδευση"

 Ο Υπουργός παρέλαβε από τα παιδιά ένα ντοσιέ γεμάτο ζωγραφιές από  τη βιβλιοθήκη και εκείνος  τους χάρισε ένα λαπ- τοπ από το Υπουργείο. 
  Στην εκδήλωση το συγκινητικό παρόν έδωσαν πολλοί παλαιοί μαθητές  του σχολείου  που τωρα φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας.
  Πανευτυχής και συγκινημένη η κ. Σωζία Αποσπόρη είδε  τους κόπους της να επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο. Το σχολείο της, το χωριό  της απέκτησε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μέσα σε έναν καλαίσθητο χώρο. Η Πέρδικα όπως είπε δεν έχει μόνο ωραίες ψαροταβέρνες αλλά και μια όμορφη βιβλιοθήκη. Μια πνευματική κυψέλη για όλους και κάλεσε όλους  τους κατοίκους και τα παιδιά  να την αγκαλιάσουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία  της.
 Η καινούργια βιβλιοθήκη της Πέρδικας εντάσσεται στο Πανελλήνιο Δίκτυο των 912 Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κ. Α. Μούρτζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Πούντος, Γ. Ζορμπάς, Κ. Τρίμης, Α.Ντελής, πολλοί Διευθυντές σχολείων όπως του 1ου και 2ου Δημοτικού Αίγινας, των Ασωμάτων, της Κυψέλης, του Βαθέος, ο Διευθυντής του ΓΕΛ και  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, η συντακτική ομάδα του περιοδικού "Αιγιναία" με επικεφαλής τον κ. Γ. Μπόγρη, πολλοί κάτοικοι της Πέρδικας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην υλοποίηση και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης συνέβαλαν η κ. Ελένη Σταμπόγλη και η κ. Προνόη Θεολογίδου.