Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Τα "ξόμπλια" στην οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.


 Από το saronicmagazine.gr
 
Η έκθεση «ΞΟΜΠΛΙΑ», που παρουσιάστηκε από τις 19/12/2018 έως και τις 2/6/2019 στις αίθουσες της Λαογραφικής συλλογής με τις σπάνιες και ανεκτίμητες Φορεσιές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου  έχοντας σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία και αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019.
Ήταν μια  ιδιαίτερη βραδιά με ειδικό συγκινησιακό βάρος για την Ύδρα, καθώς ανάμεσα στα εκθέματα συναντά κανείς αντικείμενα που έχουν αναφορά στοιστορικό νησί. Κορυφαίο έκθεμα η Υδραίικη σημαία.

 Την έκθεση  «Ξόμπλια» παρουσιάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Εξαίρετη η συνομιλία 60 σύγχρονων καλλιτεχνών με τις συλλογές των παραδοσιακών φορεσιών, μια συνομιλία που γεννά νέα θέματα για τον διάλογο με το παρελθόν, τη λαϊκή τέχνη και τις σύγχρονες εφαρμογές. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο.

  Όσον αφορά  τον τίτλο της έκθεσης, "Ξόμπλια"  στην Αίγινα λέμε  τα στολίδια. Η λέξη προέρχεται από το "ξομπλιάζω" και αναφέρεται ως μεσαιωνική. Σημαίνει στολίζω - διακοσμώ. Όμως στην Αίγινα αρκετές φορές παίρνει το νόημα ότι κάποιον τον στολίζω αρνητικά  με.....  περιττά λόγια, όπως τα  κουτσομπολιά.