Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

"Η γυναίκα της Ζάκυθος" σήμερα στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας


Στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας φιλοξενείται απόψε η τρίτη κατά σειρά παράσταση  του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Πρόκειται  για τη "Γυναίκα  της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Κατερίνας Γκατζόγια.

Ο  Διονύσιος Σολωμός δανείζεται εδώ το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου, o οποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου, για να κοιτάξει μέσα απ’ τα μάτια του το «κακό». Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός Άλλου, απελευθερώνει τον ποιητή Σολωμό και τον μεταφέρει σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του «κακού», χωρίς να το φοβάται.
Έτσι βλέπει πως το «κακό» εδώ δεν είναι οι Τούρκοι, δεν είναι οι όποιοι απέναντι, δεν δηλαδή είναι ο προφανής μας εχθρός, αλλά το πώς σκεφτόμαστε εμείς οι ίδιοι για να υπερασπισθούμε τον εαυτό μας, από οποιονδήποτε πραγματικό ή φαντασιακό μας εχθρό. Το κακό είναι μόνο η σύγχυση της λογικής μας υπό την επήρεια ενός απατηλού συναισθήματος.
Σχεδίασε και άρχισε να γράφει το έργο το 1826 στη Ζάκυνθο, βλέποντας με συναισθήματα πόνου και συμπάθειας, τις προσφυγοπούλες γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι,που επαιτούσαν ζητώντας τρόφιμα και χρήματα για τους έγκλειστους άνδρες τους, να αντιμετωπίζουν κατάμουτρα τη λεκτική βία, την προσβολή και την ταπείνωση από μια δύσμορφη, εξαθλιωμένη γυναίκα που του δημιούργησε στην αρχή τρόμο και τον φόβισε τόσο που δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί αυτές τις Μεσολογγίτισσες.


Διδασκαλία Ερμηνείας - Θεατρική Προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ προπώληση