Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Ένας πνευματικός φάρος σε αφεγγείς καιρούς.

Αναδημοσίευση από το saronic magazine

Διαβάσαμε με προσοχή το Δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ηλεκτρονικά μέσα το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας και αναλογιστήκαμε το σπουδαίο έργο που επιτελεί αθόρυβα και άοκνα εδώ και δεκαετίες.

 Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1949 αδιάλειπτα χωρίς να έχει  το δικό της χώρο. Σε εποχές που στα σπίτια έλειπαν τα βιβλία, στα σχολεία δεν υπήρχαν σχολικά βιβλία για όλους ούτε εγκυκλοπαίδειες η Δημόσια Βιβλιοθήκη έπαιξε έναν μέγιστο εκπαιδευτικό ρόλο.

Δεν κατέφευγαν σε αυτήν μόνο οι μαθητές για να βρουν υλικό για εργασίες  τους, αλλά και για να δανειστούν πολλά λογοτεχνικά βιβλία. Ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες του νησιού έβρισκαν εκεί γόνιμο υλικό για εργασίες και έρευνα αλλά και τη συντροφιά  οι τελευταίοι ενός βιβλίου.

Σήμερα  σε αντίθεση με άλλες βιβλιοθήκες σε πολλά σημεία  της χώρας μας όπου παρόμοιοι χώροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης  και προσοχής, όπου στεγάζονται σε σύγχρονα κτίρια και είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονα μέσα, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της "Πρώτης Πρωτεύουσας  της Ελλάδας" ασφυκτιά σε ένα κτίριο όπου οι Γερμανοί έκτισαν για εντευκτήριο  των στρατιωτών τους!!!

Σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη όχι απλά εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της αλλά και της μόνιμης εγκατάστασης  της σε έναν χώρο μεγάλο, άνετο που να πληρεί τις προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας της και να καλύπτει  τις τοπικές ανάγκες επισκεπτών και όχι μόνο.

Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο  άφησε πίσω του  σημαντικό έργο, έβαλε  τις βάσεις για να μπορέσει η Βιβλιοθήκη να ανοίξει τα φτερά  της στο μέλλον.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων μελών της κατά  372 άτομα καθώς και η αύξηση των τίτλων του καταλόγου των βιβλίων της κατά 1242, μαρτυρούν το ζωηρό ενδιαφέρον των Αιγινητών αλλά και τη συστηματική και στοχευόμενη δουλειά που έχει γίνει.

Σήμερα σχεδόν 25.000  βιβλία  είναι συγκεντρωμένα, λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου, στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος. Ο όγκος είναι τεράστιος.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη τα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε αποκτώντας ένα φιλικό και προσιτό προφίλ στην κοινωνία με ηλεκτρονική παρουσία, αλλά και οργανώνοντας δράσεις που την έφεραν πιο κοντά  στον πολίτη.

Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο αποσπά  το θαυμασμό μας για την αθόρυβη και επιμελή εργασία του έχοντας συμπαραστάτες  τους ικανούς και πρόθυμους υπαλλήλους  της Βιβλιοθήκης.

 Ασφαλώς απομένουν πολλά να γίνουν. Και πρέπει να γίνουν!

Η μεταφορά και η εγκατάσταση  της Βιβλιοθήκης  μόνιμα σε έναν χώρο θα μπορέσει να της εξασφαλίσει την άνεση και τη σιγουριά για να αναπτύξει δράσεις και παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία που όλοι έχουμε ανάγκη. 

Οι προτεραιότητες του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου πρέπει να στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η λειτουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Βιβλιοθήκης  στο  νησί  της Αίγινας αποτελεί αίτημα των καιρών μας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμα  του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για  την πνευματική αφύπνιση, την εκπαίδευση και πνευματική καλλιέργεια  των πολιτών.